Żytnie chlebki z patelni z pastą orientalną z tofu i bobu5 (1)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
250g mąki żytniej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny | |
175ml zimnej wody | |
50g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej | |
1 łyżeczka soli | |
1 łyżeczka cukru lub erytrolu |
Wskazówki
1.
ciasto
Mąkę łączymy z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy oliwę, wodę i jogurt naturalny. Składniki łączymy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody.
Oznacz jako kompletne
2.
formowanie
Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Ciasto dzielimy na 4 równe części i niezbyt cienko wałkujemy. .
Oznacz jako kompletne
3.
smażenie
Patelnię lekko natłuszczamy. Placki smażymy na zloty kolor z dwóch stron. Układamy je piętrowo na talerzu lub desce i szczelnie zawijamy w ściereczkę
Oznacz jako kompletne
4.
pasta z bobu
W garnku gotujemy litr wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Dodajemy bób, gotujemy go do miękkości przez około 15-20 minut.
Bób odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Umieszczamy go w siekaczu, dodajemy sok z cytryny, czosnek, fetę i świeżą miętę. Dolewamy zimną wodę, aby pasta nie była za gęsta i doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładko.
Oznacz jako kompletne
5.
pasta z tofu
W rondelku lub na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokruszone tofu i obficie doprawiamy papryką wędzoną, paprykę ostrą, solą, kminem rzymskim i kolendrą w proszku. Smażymy przez 3 minuty, dokładnie obtaczając w przyprawach tofu.
Oznacz jako kompletne
6.
sos sezamowy
W miseczce łączymy tahini z jogurtem i sokiem z cytryny.
Oznacz jako kompletne
7.
podanie
Chlebki żytnie serwujemy z rozsmarowaną pastą z bobu, krążkami czerwonej cebuli, orientalnym tofu, ziarnami granatu, sosem z tahini i świeżą kolendrą.
Smacznego
Oznacz jako kompletne