Żytnie chlebki z patelni z pastą orientalną z tofu i bobu
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Chwyćcie patelnie i przygotujcie się na kulinarną przygodę! Dziś przeniesiemy Was w orientalne smaki, które wypełnią Waszą kuchnię wyjątkowym aromatem Czy jesteście gotowi na tę wyjątkową kulinarną przygodę? Nasze żytnie chlebki z patelni z pastą z bobu i orientalnym tofu to prawdziwa uczta dla koneserów smaków. Zanurzcie się w tej magicznej krainie smaków i przekonajcie się, że w kuchni można tworzyć prawdziwe arcydzieła!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250g mąki żytniej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny
175ml zimnej wody
50g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru lub erytrolu

Wskazówki

1.

ciasto

Mąkę łączymy z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy oliwę, wodę i jogurt naturalny. Składniki łączymy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody.
Oznacz jako kompletne
2.

formowanie

Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 równe części i niezbyt cienko wałkujemy. .
Oznacz jako kompletne
3.

smażenie

Patelnię lekko natłuszczamy. Placki smażymy na zloty kolor z dwóch stron. Układamy je piętrowo na talerzu lub desce i szczelnie zawijamy w ściereczkę
Oznacz jako kompletne
4.

pasta z bobu

W garnku gotujemy litr wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Dodajemy bób, gotujemy go do miękkości przez około 15-20 minut. Bób odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Umieszczamy go w siekaczu, dodajemy sok z cytryny, czosnek, fetę i świeżą miętę. Dolewamy zimną wodę, aby pasta nie była za gęsta i doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładko.
Oznacz jako kompletne
5.

pasta z tofu

W rondelku lub na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokruszone tofu i obficie doprawiamy papryką wędzoną, paprykę ostrą, solą, kminem rzymskim i kolendrą w proszku. Smażymy przez 3 minuty, dokładnie obtaczając w przyprawach tofu.
Oznacz jako kompletne
6.

sos sezamowy

W miseczce łączymy tahini z jogurtem i sokiem z cytryny.
Oznacz jako kompletne
7.

podanie

Chlebki żytnie serwujemy z rozsmarowaną pastą z bobu, krążkami czerwonej cebuli, orientalnym tofu, ziarnami granatu, sosem z tahini i świeżą kolendrą. Smacznego
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
żytnia pełnoziarnista

Ta mąka to esencja ziarna żyta, zachowująca wszystkie jego dobrodziejstwa, by dostarczyć Ci wypieków o niepowtarzalnym charakterze. Piekarnicza doskonałość, która zyskuje uznanie każdego smakosza! To kwintesencja tradycji i zdrowego stylu życia, idealna sprawdzi się w Twojej kuchni.

pasta z bobu
500 g świeżego bobu
120 g fety
sok z połowy limonki
3 łyżki zimnej wody
garść świeżej mięty
czosnek
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowe
cukier
1 l wody
orientalne tofu
180g wędzonego tofu
kmin rzymski
kolendra w proszku
papryka wędzona
papryka ostra
sól
1 łyżka oliwy
sos sezamowy
3 łyżki tahini
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
sól
dodatki
czerwona cebula
ziarna granatu
świeża kolendra