Zawijane drożdżówki z serem i truskawkami
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Lato to czas, kiedy świeże owoce smakują najlepiej. Truskawki to niewątpliwie jedne z ulubionych owoców wielu z nas. Co powiecie na połączenie ich z delikatnym serowym nadzieniem i puszystym ciastem drożdżowym? Są one idealnym dodatkiem do porannej kawy czy podwieczorku na świeżym powietrzu. Zapraszam do wspólnego pieczenia!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g maki gdańskiej z kłoskiem
250 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
2 jajka jajka
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła
2 łyżki cukru
30g cukru pudru

Wskazówki

1.

Do miski kruszymy drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Łączymy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
W drugiej misce umieszczamy pozostałą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, 1 jajko, mleko, rozczyn i rozpuszczone masło. Składniki zagniatamy na jednolite, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i umieszczamy ją w misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Oznacz jako kompletne
2.

Twaróg, jogurt naturalny, cukier i żółtka dokładnie łączymy. Dodajemy drobno pokrojone truskawki i mieszamy z masą twarogową.
Ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Rozsmarowujemy masę serową zostawiając około 2 cm pustych brzegów. Jeden długi bok zakładamy do środka. To samo robimy z drugim. Dokładnie zlepiamy ciasto i długi rulon przekładamy klejeniem pod spód. Rulon kroimy ostrym nożem na 12 równych pasków. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Każdy pasek ciasta chwytamy za dwa końce i skręcamy. Przekładamy na blachę. Drożdżówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w okolicę piekarnika na 15 minut. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy do zarumienienia przez około 25 minut.
Oznacz jako kompletne
3.

W miseczce łączymy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem dekorujemy upieczone drożdżówki. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.
Składniki na masę
400 g chudego twarogu
100 g jogurtu naturalnego
60 g cukru
2 żółtka
300 g truskawek
Składniki na lukier
cukier puder
sok z cytryny