Zawijane drożdżówki z serem i truskawkami0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g maki gdańskiej z kłoskiem | |
250 ml ciepłego mleka | |
50 g drożdży | |
2 jajka jajka | |
szczypta soli | |
100 g rozpuszczonego masła | |
2 łyżki cukru | |
30g cukru pudru |
Wskazówki
1.
Do miski kruszymy drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Łączymy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
W drugiej misce umieszczamy pozostałą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, 1 jajko, mleko, rozczyn i rozpuszczone masło. Składniki zagniatamy na jednolite, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i umieszczamy ją w misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Oznacz jako kompletne
2.
Twaróg, jogurt naturalny, cukier i żółtka dokładnie łączymy. Dodajemy drobno pokrojone truskawki i mieszamy z masą twarogową.
Ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Rozsmarowujemy masę serową zostawiając około 2 cm pustych brzegów. Jeden długi bok zakładamy do środka. To samo robimy z drugim. Dokładnie zlepiamy ciasto i długi rulon przekładamy klejeniem pod spód. Rulon kroimy ostrym nożem na 12 równych pasków. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Każdy pasek ciasta chwytamy za dwa końce i skręcamy. Przekładamy na blachę. Drożdżówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w okolicę piekarnika na 15 minut. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy do zarumienienia przez około 25 minut.
Oznacz jako kompletne
3.
W miseczce łączymy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem dekorujemy upieczone drożdżówki. Smacznego!
Oznacz jako kompletne