Żytni zakwas
2 (1)

3 dni

bardzo łatwy

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 2]

Poznaj tę sztukę fermentacji, która wyczaruje aromat i teksturę nie do opisania. Gotowy na chlebową magię? Zrób pierwszy krok, a Twój dom stanie się piekarnią pełną smakowych zaklęć!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
600g mąki żytniej typ 720
1l ciepłej wody
7g cukru

Wskazówki

1.

dzień 1

Przygotuj: 150 g mąki żytniej typ 720 oraz 250 ml ciepłej wody. Wymieszaj wodę z mąką do jednolitej masy, umieść zaczyn w pojemniku o pojemności jednego litra i odstaw na 24H. Pamiętaj o przykryciu zaczynu ściereczką!
Oznacz jako kompletne
2.

dzień 2

Przygotuj: zawartość pojemnika z pierwszego etapu, 150g mąki żytniej typ 720, 250 ml ciepłej wody i 7 g cukru Wmieszaj powyższe składniki do jednolitej masy, umieść zakwas w pojemniku o pojemności dwóch litrów i odstaw na 24H. Pamiętaj o przykryciu ściereczką
Oznacz jako kompletne
3.

dzień 3

Przygotuj: .zawartość pojemnika z drugiego etapu, 300 g szklanki mąki żytniej typ 720, 250 ml ciepłej wody Wymieszaj wodę z mąką do jednolitej masy i odstaw na 6-8h Pamiętaj o przykryciu ściereczką!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
żurkowa żytnia

Tworzenie domowego zakwasu z naszej Mąki Żurkowej jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Ten autorski zakwas sprawi, że Twój żurek stanie się niezapomnianym smakiem tradycji.