Żytni zakwas2.8 (4)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 4 Średnia ocen: 2.8]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
600g mąki żytniej typ 720 | |
1l ciepłej wody | |
7g cukru |
Wskazówki
1.
dzień 1
Przygotuj: 150 g mąki żytniej typ 720 oraz 250 ml ciepłej wody. Wymieszaj wodę z mąką do jednolitej masy, umieść zaczyn w pojemniku o pojemności jednego litra i odstaw na 24H. Pamiętaj o przykryciu zaczynu ściereczką!
Oznacz jako kompletne
2.
dzień 2
Przygotuj: zawartość pojemnika z pierwszego etapu, 150g mąki żytniej typ 720, 250 ml ciepłej wody i 7 g cukru
Wmieszaj powyższe składniki do jednolitej masy, umieść zakwas w pojemniku o pojemności dwóch litrów i odstaw na 24H. Pamiętaj o przykryciu ściereczką
Oznacz jako kompletne
3.
dzień 3
Przygotuj: .zawartość pojemnika z drugiego etapu, 300 g szklanki mąki żytniej typ 720, 250 ml ciepłej wody
Wymieszaj wodę z mąką do jednolitej masy i odstaw na 6-8h
Pamiętaj o przykryciu ściereczką!
Oznacz jako kompletne