Wytrawne, ptysie serowe
0 (0)

40 min

średni

25

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Ptysie to nie tylko słodkie desery! Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Wypróbuj nasz przepis na wytrawne ptysie z serem Gruyère! To połączenie chrupiącego ciasta i aromatycznego sera z pewnością zachwyci Twoich gości.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
150g mąki luksusowej z kłoskiem
130g sera gruyene ( można zastąpić innym serem twardym np. Bursztynem),
170g wody
100g masła
0,5łyżeczki soli
3 jajka
szczypta pieprzu

Wskazówki

1.

Ser zetrzeć na tarce, o drobnych oczkach
Do garnka dodać wodę, masło, sól oraz pieprz- lekko zagotować.
Oznacz jako kompletne
2.

Do miski przesiać mąkę i dodać wcześniej zagotowaną wodę z masłem i solą. Dokładnie wyrobić.
Pozostawić do ostudzenia- na 10 minut.
Oznacz jako kompletne
3.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Następnie dodać jajka i ponownie wyrobić. Dodać rozdrobniony ser i wymieszać.
Oznacz jako kompletne
4.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocy rękawa kuchennego wycisnąć porcję (3-4 cm średnicy).
Posypać rozdrobionym serem.
Oznacz jako kompletne
5.

Piec przez 20 min, do uzyskania złotego koloru
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
luksusowa z kłoskiem

W kuchni to prawdziwy celebryta – zawsze gotowa na wielkie występy w cieście. Z tą mąką, Twoje wypieki staną się dziełami sztuki. Luksusowa mąka typu 550 – bo czasem nawet mąka ma swoje pięć minut.