Wytrawne, ptysie serowe0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
150g mąki luksusowej z kłoskiem | |
130g sera gruyene ( można zastąpić innym serem twardym np. Bursztynem), | |
170g wody | |
100g masła | |
0,5łyżeczki soli | |
3 jajka | |
szczypta pieprzu |
Wskazówki
1.
Ser zetrzeć na tarce, o drobnych oczkach
Do garnka dodać wodę, masło, sól oraz pieprz- lekko zagotować.
Oznacz jako kompletne
2.
Do miski przesiać mąkę i dodać wcześniej zagotowaną wodę z masłem i solą. Dokładnie wyrobić.
Pozostawić do ostudzenia- na 10 minut.
Oznacz jako kompletne
3.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Następnie dodać jajka i ponownie wyrobić. Dodać rozdrobniony ser i wymieszać.
Oznacz jako kompletne
4.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocy rękawa kuchennego wycisnąć porcję (3-4 cm średnicy).
Posypać rozdrobionym serem.
Oznacz jako kompletne
5.
Piec przez 20 min, do uzyskania złotego koloru
Oznacz jako kompletne