Wiosenne English Muffins0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
370 gg mąki pszennej chlebowej | |
270 ml ciepłej wody | |
7 g drożdży | |
2 łyżeczki cukru | |
3 łyżeczki oleju | |
0,5 łyżeczki soli | |
0,5 łyżeczki sody | |
70 g kaszki kukurydzianej |
Wskazówki
1.
przesiewamy mąkę
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną chlebową. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sodę i sól. Sypkie składniki dokładnie mieszamy.
Wlewamy 2 łyżki oleju i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy.
Oznacz jako kompletne
2.
odstawiamy w ciepłe miejsce
Miskę smarujemy 1 łyżką oleju, układamy w niej wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy wiosenny twarożek. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno siekamy. Twaróg łączymy z jogurtem naturalnym, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.
Oznacz jako kompletne
3.
wykrawamy bułeczki
Wyrobione ciasto przekładamy na lekko podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy bułeczki.
Z dwóch stron obsypujemy je kaszką kukurydzianą. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.
Oznacz jako kompletne
4.
smażymy
Następnie rozgrzewamy suchą patelnię i przekładamy bułeczki. Smażymy je z dwóch stron do zarumienienia i wyrośnięcia. Lekko je studzimy i delikatnie nakłuwamy widelcem boki, tak aby łatwo można było je rozerwać.
Gotowe bułeczki serwujemy z twarożkiem i jajkami sadzonymi. Smacznego!
Oznacz jako kompletne