Wiosenne English Muffins
0 (0)

120 min

średni

15

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Te wiosenne English Muffins doskonale smakują podane z masłem i świeżymi ziołami, a także jako baza dla różnorodnych przekąsek, takich jak eggs benedict czy avocado toast. Ich chrupiąca skórka i miękki wnętrze sprawią, że zakochasz się w smaku wiosny na nowo!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
370 gg mąki pszennej chlebowej
270 ml ciepłej wody
7 g drożdży
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sody
70 g kaszki kukurydzianej

Wskazówki

1.

przesiewamy mąkę

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną chlebową. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sodę i sól. Sypkie składniki dokładnie mieszamy.
Wlewamy 2 łyżki oleju i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy.
Oznacz jako kompletne
2.

odstawiamy w ciepłe miejsce

Miskę smarujemy 1 łyżką oleju, układamy w niej wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy wiosenny twarożek. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno siekamy. Twaróg łączymy z jogurtem naturalnym, dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.
Oznacz jako kompletne
3.

wykrawamy bułeczki

Wyrobione ciasto przekładamy na lekko podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy bułeczki.
Z dwóch stron obsypujemy je kaszką kukurydzianą. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.
Oznacz jako kompletne
4.

smażymy

Następnie rozgrzewamy suchą patelnię i przekładamy bułeczki. Smażymy je z dwóch stron do zarumienienia i wyrośnięcia. Lekko je studzimy i delikatnie nakłuwamy widelcem boki, tak aby łatwo można było je rozerwać.
Gotowe bułeczki serwujemy z twarożkiem i jajkami sadzonymi. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka

chlebowa pszenna

to właśnie ona jest tajemniczym składnikiem, który sprawia, że poranny chleb wypiekany w piekarniku domowym może konkurować z najsmaczniejszymi bochenkami piekarnianymi! Ta mąka to prawdziwy magik w kuchni, przekształcający zwykłe składniki w aromatyczny, chrupiący rarytas.

dodatki
twarożek
jogurt naturalny
rzodkiewka
szczypiorek
jajka sadzone
sól i pieprz