Wieniec orkiszowy z serem camembert
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Ten wieniec orkiszowy z serem Camembert to doskonała propozycja na romantyczną kolację, eleganckie przyjęcie czy po prostu wyjątkową chwilę dla siebie. W sercu tego dania tkwi magia procesu wyrabiania ciasta. Zastosowanie mąki orkiszowej dodaje mu niepowtarzalnego aromatu i nuty, które subtelnie podkreślają smak wykwintnego Camemberta. Połączenie tych dwóch składników tworzy prawdziwie harmonijną symfonię smaków.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
350g mąki orkiszowej jasnej
100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200ml ciepłego mleka
50g cukru
25g drożdży
30g rozpuszczonego masła
płaska łyżeczka soli
2 jajka

Wskazówki

1.

przygotowania ciasta

Do dużej miski przesiewamy mąkę wrocławską z kłoskiem i mąkę chlebową żytnią. Mąki łączymy z solą, cukrem i sodą. Dodajemy kefir i jajko. Mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto.
Blat i ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Nożem wycinamy prostokątne proziaki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Oznacz jako kompletne
2.

pieczemy

Chlebki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut, w trakcie pieczenia przekręcamy dwukrotnie, aby równomiernie się upiekły.
Oznacz jako kompletne
3.

pasta jajeczna

Jajka obieramy i drobno kroimy. Dodajemy majonez, drobno posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem.
Oznacz jako kompletne
4.

podanie

Proziaki podajemy w formie kanapek z pastą jajeczną, wędzonym łososiem i koperkiem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
orkiszowa jasna

Mąka typu 630 to jak „Mistrz Gry” w świecie pieczenia. Gotuj, piecz i baw się razem z nią – to twój partner w mącznych eskapadach!

dodatki
1 opakowanie okrągłego sera camembert
nasiona czarnuszki