Wegański tort czekoladowy a’la Ferrero rocher0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
2 szklanki mąki tortowej Gdańskie Młyny | |
1 3/4 szklanki mleka sojowego | |
10 łyżek oleju | |
3 łyżki ciemnego kakao | |
2 łyżki octu jabłkowego | |
1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
1 łyżeczka sody oczyszczonej | |
1 szklanka drobnego cukru | |
2 puszki mleka kokosowego | |
2 tabliczki czekolady 74% kakao | |
0,5 szklanki cukru pudru |
praliny
14 daktyli bez pestek | |
3śliwki suszone | |
0,5 szklanki płatków owsianych | |
2 łyżki syropu daktylowego | |
3 łyżki wiórków kokosowych | |
6 kostek czekolady gorzkiej | |
garść orzechy laskowe do obtaczania |
Wskazówki
1.
biszkopt
Mleko wymieszaj z octem i odstaw na około 5 minut.
W tym czasie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Dolewaj stopniowo mleko z octem i mieszaj rózgą, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Oznacz jako kompletne
2.
pieczenie
Blaszkę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut - do suchego patyczka.
Ciasto ostudź i delikatnie wyjmij z foremki.
Odkrój górkę z ciasta. Resztę podziel na 3 równe blaty (spody).
Oznacz jako kompletne
3.
praliny
Śliwki i daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie wylej nadmiar wody, a śliwki zblenduj na gładką masę.
Na suchej patelni podpraż płatki owsiane.
Do zblendowanych daktyli i śliwek dodaj wiórki kokosowe, syrop daktylowy, posiekaną czekoladę i ciepłe płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj na kształt pralinek. Kulki obtocz w posiekanych orzechach laskowych. Gotowe praliny umieść na minimum godzinę w lodówce.
Oznacz jako kompletne
4.
krem
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw do przestudzenia.
Stałą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego przełóż do miski. Miksuj, stopniowo dodając cukier puder. Następnie wąskim strumieniem wlej do masy przestudzoną czekoladę i zmiksuj ponownie, aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Oznacz jako kompletne
5.
dekoracja
Blaty biszkoptów przełóż kremem. Górę i boki również posmaruj cienką warstwą kremu.
Boki tortu obsyp posiekanymi orzechami laskowymi, delikatnie je wciskając w tort.
Górę udekoruj pralinami.
Tort podawaj schłodzony.
Oznacz jako kompletne