Wegański tort czekoladowy a’la Ferrero rocher
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Wegańska kuchnia jest pełna niespodzianek i smakowych odkryć, które pozwalają nam cieszyć się ulubionymi deserami bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.  Wegański tort czekoladowy a’la Ferrero Rocher,  jest prawdziwą ucztą dla podniebienia i doskonałym przykładem tego, jak wspaniałe mogą być słodkości bez wykorzystania jajek, mleka i masła. Gotowi na niebiańską przyjemność dla smakoszy wegańskiej kuchni? Czas wyruszyć w czekoladową podróż.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
2 szklanki mąki tortowej Gdańskie Młyny
1 3/4 szklanki mleka sojowego
10 łyżek oleju
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka drobnego cukru
2 puszki mleka kokosowego
2 tabliczki czekolady 74% kakao
0,5 szklanki cukru pudru
praliny
14 daktyli bez pestek
3śliwki suszone
0,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki syropu daktylowego
3 łyżki wiórków kokosowych
6 kostek czekolady gorzkiej
garść orzechy laskowe do obtaczania

Wskazówki

1.

biszkopt

Mleko wymieszaj z octem i odstaw na około 5 minut. W tym czasie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Dolewaj stopniowo mleko z octem i mieszaj rózgą, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Oznacz jako kompletne
2.

pieczenie

Blaszkę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut - do suchego patyczka. Ciasto ostudź i delikatnie wyjmij z foremki.
Odkrój górkę z ciasta. Resztę podziel na 3 równe blaty (spody).
Oznacz jako kompletne
3.

praliny

Śliwki i daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie wylej nadmiar wody, a śliwki zblenduj na gładką masę. Na suchej patelni podpraż płatki owsiane. Do zblendowanych daktyli i śliwek dodaj wiórki kokosowe, syrop daktylowy, posiekaną czekoladę i ciepłe płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj na kształt pralinek. Kulki obtocz w posiekanych orzechach laskowych. Gotowe praliny umieść na minimum godzinę w lodówce.
Oznacz jako kompletne
4.

krem

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i odstaw do przestudzenia. Stałą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego przełóż do miski. Miksuj, stopniowo dodając cukier puder. Następnie wąskim strumieniem wlej do masy przestudzoną czekoladę i zmiksuj ponownie, aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Oznacz jako kompletne
5.

dekoracja

Blaty biszkoptów przełóż kremem. Górę i boki również posmaruj cienką warstwą kremu. Boki tortu obsyp posiekanymi orzechami laskowymi, delikatnie je wciskając w tort. Górę udekoruj pralinami. Tort podawaj schłodzony.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
tortowa z kłoskiem

Mąka typu 450 tortowa to niekwestionowany rockstar w świecie wypieków. Wyjątkowo popularna i wszechstronna. Pszenica do tej mąki pochodzi z żuław – polskiego królestwa czystości, gdzie pszenica rośnie w najlepszych warunkach.