Tradycyjne pączki
0 (0)

40 min

średni

15

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Dziś Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki królują na naszych stołach! Tradycja nakazuje zjeść przynajmniej jednego, by zapewnić sobie szczęście na cały rok. A co, jeśli zamiast kupować, przygotujecie je sami? Domowe pączki to prawdziwa magia: puszyste, lekko różane w środku i z lukrem, który rozpływa się na języku. 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g mąki tortowej z kłoskiem
250ml mleka
50g drożdży
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 żółtka
50g miękkiego masła
1łyżka spiritusu
szczypta soli

Wskazówki

1.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować zaczyn: drożdże rozcierać z łyżeczką cukru, do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać pół szklanki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać cukier wanilinowy oraz sól.
Oznacz jako kompletne
2.

Żółtka dodać do zaczynu i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie wlać do przygotowanej mąki. Dodać spirytus.
Dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Oznacz jako kompletne
3.

Uformować kulkę z ciasta, przykryć ścierką kuchennego i odstawić do wyrośnięcie na około godzinę.
Po godzinie ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wyciąć kółka i ponownie przykryć ścierką kuchenną na 30 min.
Oznacz jako kompletne
4.

Po tym czasie w głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać olej/ smalec do temp.180°C.
Przygotowane krążki smażyć po 2-3 min. na każdej ze stron. Odkładać na ręcznik papierowy.
Oznacz jako kompletne
5.

Za pomocą rękawa kuchennego, nadziać pączki ulubionym nadzieniem.
Posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
tortowa z kłoskiem

Mąka typu 450 tortowa to niekwestionowany rockstar w świecie wypieków. Wyjątkowo popularna i wszechstronna. Pszenica do tej mąki pochodzi z żuław – polskiego królestwa czystości, gdzie pszenica rośnie w najlepszych warunkach.

do smażenia i nadziewania oraz dekoracji pączków:
1 litr oleju lub smalcu
marmolada np. różana,
cukier puder,
lukier (sok z cytryny oraz woda),
skórka z pomarańczy.