Tradycyjne pączki0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g mąki tortowej z kłoskiem | |
250ml mleka | |
50g drożdży | |
50g cukru | |
2 łyżeczki cukru wanilinowego | |
4 żółtka | |
50g miękkiego masła | |
1łyżka spiritusu | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować zaczyn: drożdże rozcierać z łyżeczką cukru, do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać pół szklanki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać cukier wanilinowy oraz sól.
Oznacz jako kompletne
2.
Żółtka dodać do zaczynu i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie wlać do przygotowanej mąki. Dodać spirytus.
Dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Oznacz jako kompletne
3.
Uformować kulkę z ciasta, przykryć ścierką kuchennego i odstawić do wyrośnięcie na około godzinę.
Po godzinie ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wyciąć kółka i ponownie przykryć ścierką kuchenną na 30 min.
Oznacz jako kompletne
4.
Po tym czasie w głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać olej/ smalec do temp.180°C.
Przygotowane krążki smażyć po 2-3 min. na każdej ze stron. Odkładać na ręcznik papierowy.
Oznacz jako kompletne
5.
Za pomocą rękawa kuchennego, nadziać pączki ulubionym nadzieniem.
Posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Oznacz jako kompletne