Tarta orkiszowa z kurkami i kozim serem0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej | |
150g zimnego masła | |
0,5łyżeczki soli | |
0,5łyżeczki cukru pudru | |
3łyżki bardzo zimnej wody |
Wskazówki
1.
ciasto na tartę
Na stolnicy umieszczamy mąkę pełnoziarnistą orkiszową, sól oraz cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i energicznie zagniatamy. Wlewamy zimną wodę, zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15 minut
Oznacz jako kompletne
2.
pieczenie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni w funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy 24 cm.
Spód delikatnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut.
Oznacz jako kompletne
3.
masa
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wyczyszczone kurki, drobno pokrojoną natkę pietruszki i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia
W misce umieszczamy jogurt grecki i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Składniki łączymy za pomocą trzepaczki. Do masy dodajemy startą mozzarellę i ponownie łączymy.
Oznacz jako kompletne
4.
łączymy składniki
Duszone kurki wykładamy na podpieczony spód. Grzyby zalewamy masą jajeczno-serową. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera.
Oznacz jako kompletne
5.
pieczemy
Tartę wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia, zmieniamy ustawienie na termoobieg. Przed podaniem tartę posypujemy natką pietruszki.
Oznacz jako kompletne