Tarta orkiszowa z kurkami i kozim serem
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Ta tarta zaskoczy Was nie tylko swoim niepowtarzalnym smakiem, ale także zdrowym składem. Tarta orkiszowa z kurkami i kozim serem to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie wyjątkowy smak dzikich grzybów, pełnoziarnistej mąki orkiszowej i aromatycznego koziego sera. Gotowi na kulinarną przygodę? Przygotujcie swoje garnki i patelnie, zaczynamy!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150g zimnego masła
0,5łyżeczki soli
0,5łyżeczki cukru pudru
3łyżki bardzo zimnej wody

Wskazówki

1.

ciasto na tartę

Na stolnicy umieszczamy mąkę pełnoziarnistą orkiszową, sól oraz cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i energicznie zagniatamy. Wlewamy zimną wodę, zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15 minut
Oznacz jako kompletne
2.

pieczenie

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni w funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Spód delikatnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut.
Oznacz jako kompletne
3.

masa

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wyczyszczone kurki, drobno pokrojoną natkę pietruszki i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia
W misce umieszczamy jogurt grecki i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Składniki łączymy za pomocą trzepaczki. Do masy dodajemy startą mozzarellę i ponownie łączymy.
Oznacz jako kompletne
4.

łączymy składniki

Duszone kurki wykładamy na podpieczony spód. Grzyby zalewamy masą jajeczno-serową. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera.
Oznacz jako kompletne
5.

pieczemy

Tartę wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Na ostatnie 15 minut pieczenia, zmieniamy ustawienie na termoobieg. Przed podaniem tartę posypujemy natką pietruszki.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
orkiszowa pełnoziarnista

To mąka, która nie ma zamiaru ukrywać swojego pełnego ziarna uroku – teraz Twoja kuchnia może w pełni rozkwitnąć! Orkisz pełnoziarnisty jest jak fitness dla Twoich wypieków.

masa
500 g jogurtu greckiego
300 g czystych, świeżych kurek
150 g koziego sera w kawałku
100 g mozzarelli
3 jajka
1 mała cebula
czosnek
sól
pieprz
tymianek
natka pietruszki