Tarta gruszkowa z kremem migdałowym
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Przygotowanie tego kulinarnego arcydzieła to czysta magia kuchni. Tarta gruszkowa z kremem migdałowym to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również dla oczu. Jej złociste kawałki gruszek układają się w taneczną kompozycję na delikatnym spodzie, tworząc prawdziwe dzieło sztuki kulinarnych.

Wprowadźmy teraz do akcji naszego głównego bohatera – krem migdałowy. Jego konsystencja jest niczym miękka melodia, otulając każdy kęs w bogactwo smaku. Niech ten migdałowy zastrzyk energii sprawi, że każde spotkanie z tą tartą będzie niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
130g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej tortowej
130g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1łyżka cukru pudru
4łyżki zimnej wody

Wskazówki

1.

ciasto na tarte

Do mieszanki mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej dodajemy schłodzone masło. Następnie wlewamy zimną wodę i dodajemy cukier puder. Składniki łączymy i zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około pół godziny.
!
Oznacz jako kompletne
2.

sos

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy jajka i ponownie ubijamy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, zmielone migdały i dokładnie łączymy.
Oznacz jako kompletne
3.

pieczemy

Formę na tatrę lekko smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną bułki tartej. Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół.
Na upieczony spód wykładamy puszysty krem migdałowy. Na wierzchu układamy obrane, pokrojone w plasterki gruszki. Tartę pieczemy przez około 35-40 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i serwujemy z sorbetem owocowym. Smacznego
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
pszenna pełnoziarnista

Mąka pszenna pełnoziarnista to jak fitnessowa rewolucja w świecie mąk! To niezawodny trener twojego piekarnika. Każde ciasto staje się superbohaterem zdrowego jedzenia, a pieczywo wyrasta z dumą, mając w sobie cały skarb natury.

składniki na krem
200 g mielonych migdałów
130 g miękkiego masła
130 g cukru pudru
3 jajka
60 g mąki pszennej tortowej
dodatkowo
średniej wielkości gruszki
sorbet owocowy
mały kawałek masła + odrobina bułki tartej