Świąteczne pierniczki
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co lepszego niż aromatyczne pierniki, aby rozpocząć sezon na pyszności? Chociaż przepis na te pyszne pierniczki jest prosty, to ich smak jest jak zaproszenie do krainy Świętego Mikołaja. Gotowi na podróż po krainie rozkoszy? To zaczynamy!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
550g mąki wrocławskiej
200g cukru trzcinowego
100g masła
140g miodu
2 jajka
20g przyprawy do piernika bez dodatku mąki i cukru
2łyżeczki sody
1łyżka cynamonu

Wskazówki

1.

ciasto na tarte

Do mieszanki mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej dodajemy schłodzone masło. Następnie wlewamy zimną wodę i dodajemy cukier puder. Składniki łączymy i zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około pół godziny.
!
Oznacz jako kompletne
2.

sos

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy jajka i ponownie ubijamy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, zmielone migdały i dokładnie łączymy.
Oznacz jako kompletne
3.

pieczemy

Formę na tatrę lekko smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną bułki tartej. Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół.
Na upieczony spód wykładamy puszysty krem migdałowy. Na wierzchu układamy obrane, pokrojone w plasterki gruszki. Tartę pieczemy przez około 35-40 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i serwujemy z sorbetem owocowym. Smacznego
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
wrocławska z kłoskiem

To jak VIP w świecie mąk – zawsze pewna, że wyjdzie. Wspaniała do pieczenia, doskonała do wypieków, a do tego pochodzi z regionu, w którym natura ma dyplom z perfekcji- Żuław. Czy można chcieć więcej od mąki?

dodatkowo
cukier puder
z cytryny lub pomarańczy
bakalie
cukrowe, kolorowe dekoracje