Świąteczne pierniczki0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
550g mąki wrocławskiej | |
200g cukru trzcinowego | |
100g masła | |
140g miodu | |
2 jajka | |
20g przyprawy do piernika bez dodatku mąki i cukru | |
2łyżeczki sody | |
1łyżka cynamonu |
Wskazówki
1.
ciasto na tarte
Do mieszanki mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej dodajemy schłodzone masło. Następnie wlewamy zimną wodę i dodajemy cukier puder. Składniki łączymy i zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około pół godziny.
!
Oznacz jako kompletne
2.
sos
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy jajka i ponownie ubijamy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, zmielone migdały i dokładnie łączymy.
Oznacz jako kompletne
3.
pieczemy
Formę na tatrę lekko smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną bułki tartej.
Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół.
Na upieczony spód wykładamy puszysty krem migdałowy. Na wierzchu układamy obrane, pokrojone w plasterki gruszki. Tartę pieczemy przez około 35-40 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i serwujemy z sorbetem owocowym. Smacznego
Oznacz jako kompletne