Słodkie bułeczki z powidłami0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
1 kg mąki wrocławskiej z kłoskiem | |
60g cukru | |
60 g masła | |
30 g drożdży | |
6 sztuk jajek | |
500ml letniego mleka | |
10g soli |
Wskazówki
1.
łączymy składniki
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
Oznacz jako kompletne
2.
Odstawiamy na pół godziny
Przykryj miskę ściereczką i odstaw na pół godziny, aby składniki dobrze się połączyły.
Oznacz jako kompletne
3.
dzielimy na porcje
Po upływie pół godziny podziel ciasto na porcje po 80 g i ponownie odstaw na 30 minut.
Oznacz jako kompletne
4.
wałkujemy ciasto
Po tym czasie wałkuj każdą porcję na placuszki o średnicy 18 cm.
Oznacz jako kompletne
5.
nakładamy farsz i zwijamy
na środku każdego placuszka umieść łyżkę powideł. Następnie zroluj placuszek, starając się utrzymać farsz w środku, i układaj bułeczki obok siebie na blasze.
Oznacz jako kompletne
6.
odstawiamy na 60 minut
Pokryj bułeczki ściereczką i odstaw na kolejne 60 minut, aby podrosły.
Oznacz jako kompletne
7.
przygotowujemy jajko z mlekiem
W międzyczasie przygotuj mieszankę z 1 jajka i łyżki stołowej mleka.
Oznacz jako kompletne
8.
smarujemy bułeczki
Po upływie 60 minut delikatnie posmaruj bułeczki przygotowaną mieszanką jajkowo-mleczną.
Oznacz jako kompletne
9.
pieczenie:
Wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, gdy staną się złociste
Oznacz jako kompletne