Słodkie bułeczki z powidłami
0 (0)

2,5 h

średni

20

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Słodkie bułeczki z mąki wrocławskiej w towarzystwie aromatycznych powideł. To prawdziwy raj dla podniebienia. Podobno szczęście jest w małych rzeczach, a nasze bułeczki to idealny dowód na to stwierdzenie. To nie tylko przepis, to mała kulinarna przygoda, która przynosi uśmiech na twarze i spełnienie w sercach.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
1 kg mąki wrocławskiej z kłoskiem
60g cukru
60 g masła
30 g drożdży
6 sztuk jajek
500ml letniego mleka
10g soli

Wskazówki

1.

łączymy składniki

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
Oznacz jako kompletne
2.

Odstawiamy na pół godziny

Przykryj miskę ściereczką i odstaw na pół godziny, aby składniki dobrze się połączyły.
Oznacz jako kompletne
3.

dzielimy na porcje

Po upływie pół godziny podziel ciasto na porcje po 80 g i ponownie odstaw na 30 minut.
Oznacz jako kompletne
4.

wałkujemy ciasto

Po tym czasie wałkuj każdą porcję na placuszki o średnicy 18 cm.
Oznacz jako kompletne
5.

nakładamy farsz i zwijamy

na środku każdego placuszka umieść łyżkę powideł. Następnie zroluj placuszek, starając się utrzymać farsz w środku, i układaj bułeczki obok siebie na blasze.
Oznacz jako kompletne
6.

odstawiamy na 60 minut

Pokryj bułeczki ściereczką i odstaw na kolejne 60 minut, aby podrosły.
Oznacz jako kompletne
7.

przygotowujemy jajko z mlekiem

W międzyczasie przygotuj mieszankę z 1 jajka i łyżki stołowej mleka.
Oznacz jako kompletne
8.

smarujemy bułeczki

Po upływie 60 minut delikatnie posmaruj bułeczki przygotowaną mieszanką jajkowo-mleczną.
Oznacz jako kompletne
9.

pieczenie:

Wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, gdy staną się złociste
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
wrocławska z kłoskiem

To jak VIP w świecie mąk – zawsze pewna, że wyjdzie. Wspaniała do pieczenia, doskonała do wypieków, a do tego pochodzi z regionu, w którym natura ma dyplom z perfekcji- Żuław. Czy można chcieć więcej od mąki?