Różowe pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami
0 (0)

około 60 min

Łatwy

około 50 sztuk

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Dziś mam dla Was niezwykłą propozycję – różowe pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami!  Teraz nasi różowi przyjaciele są gotowi, by zdobyć Wasze serca i kubki smakowe! Dlaczego warto spróbować? Bo różowe pierogi to więcej niż danie – to kulinarna przygoda, która wprowadzi odrobinę magii do Waszego menu!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g mąki na pierogi polskie
0,5łyżeczki soli
50ml soku z buraka
50ml oleju rzepakowego
200ml gorącej wody

Wskazówki

1.

Mąkę łączymy z solą w dużej misce. Wlewamy olej, gorącą wodę i sok z buraka. Składniki mieszamy na początku łyżką, a później wyrabiamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok na pół godziny. Ziemniaki ugniatamy z wędzonym twarogiem i obficie doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto na pierogi bardzo cienko wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka. Układamy na nich kulki z farszu. Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę. Dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy brązowym cukrem, solą i pieprzem. Karmelizujemy do miękkości cebuli. Pierogi podajemy z kwaśną śmietaną, słodką cebulką i grubo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
na pierogi polskie

To nieodzowny partner w tworzeniu doskonałych pierogów polskich.  To w niej zamknięty jest sekret ciasta, które będzie lekkie, elastyczne i sprężyste.

farsz
400 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
275 g twarogu solankowego wędzonego
granulowany czosnek
sól i pieprz
karmelizowana cebulka
1 duża cebula pokrojona w pióra
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
sól i pieprz
olej rzepakowy
dodatkowo
kwaśna śmietana