Różowe pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g mąki na pierogi polskie | |
0,5łyżeczki soli | |
50ml soku z buraka | |
50ml oleju rzepakowego | |
200ml gorącej wody |
Wskazówki
1.
Mąkę łączymy z solą w dużej misce. Wlewamy olej, gorącą wodę i sok z buraka. Składniki
mieszamy na początku łyżką, a później wyrabiamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok na pół godziny. Ziemniaki ugniatamy z
wędzonym twarogiem i obficie doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto na pierogi bardzo cienko wałkujemy. Szklanką
wycinamy kółka. Układamy na nich kulki z farszu. Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej
wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę. Dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy
brązowym cukrem, solą i pieprzem. Karmelizujemy do miękkości cebuli. Pierogi podajemy z
kwaśną śmietaną, słodką cebulką i grubo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne