Rogaliki z powidłami1 (1)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 1]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g mąki gdańskiej z kłoskiem | |
25g drożdży | |
100g masła | |
1łyżka cukru | |
2 jajka | |
180g śmietany 18%, kwaśnej | |
150g ulubionych powideł | |
1 białko |
Wskazówki
1.
Do miski wsypujemy mąkę z kłoskiem, gdańską- Gdańskie Młyny, masło oraz drożdże, dokładnie mieszamy.
Dodajemy cukier, jajka i śmietanę, następnie wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Oznacz jako kompletne
2.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy ba stolnicę/ blat oprószony mąką i dzielimy na 3 części.
Oznacz jako kompletne
3.
Jedną część rozwałkowujemy na kształt koła, dzielimy na 8 równych trójkątów.
Łyżeczkę powideł układamy na każdy kawałek ciasta i zwijamy od szerszego boku.
Powtarzamy z każdym kawałkiem.
Oznacz jako kompletne
4.
Rogaliki układamy na blaszce, smarujemy białkiem.
Pieczemy przez około 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki drożdżowe wyjdą również wyśmienite z masą kajmakową, dowolną marmoladą oraz twarogiem na słodko.
Oznacz jako kompletne