Rogaliki z powidłami
1 (1)

45 min

bardzo łatwy

24

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 1]

Drożdżowe rogaliki to bez wątpienia jeden z najbardziej lubianych wypieków w Polsce. Ich delikatne, puszyste ciasto i słodkie nadzienie to idealne połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Przygotowanie ich w domu jest zaskakująco proste, a zapach piekących się rogalików roznosi się po całym domu, tworząc ciepłą, rodzinną atmosferę. Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobre ciasto drożdżowe i tu przychodzi nam z pomoca mąką gdańska z kloskiem. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który możesz modyfikować według własnych upodobań.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g mąki gdańskiej z kłoskiem
25g drożdży
100g masła
1łyżka cukru
2 jajka
180g śmietany 18%, kwaśnej
150g ulubionych powideł
1 białko

Wskazówki

1.

Do miski wsypujemy mąkę z kłoskiem, gdańską- Gdańskie Młyny, masło oraz drożdże, dokładnie mieszamy.
Dodajemy cukier, jajka i śmietanę, następnie wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Oznacz jako kompletne
2.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy ba stolnicę/ blat oprószony mąką i dzielimy na 3 części.
Oznacz jako kompletne
3.

Jedną część rozwałkowujemy na kształt koła, dzielimy na 8 równych trójkątów.
Łyżeczkę powideł układamy na każdy kawałek ciasta i zwijamy od szerszego boku. Powtarzamy z każdym kawałkiem.
Oznacz jako kompletne
4.

Rogaliki układamy na blaszce, smarujemy białkiem.
Pieczemy przez około 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Rogaliki drożdżowe wyjdą również wyśmienite z masą kajmakową, dowolną marmoladą oraz twarogiem na słodko.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.
do posypania
cukier puder