Rogaliki z 4 składników0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
450g mąki krupczatki z kłoskiem | |
200g masła schłodzonego | |
200ml jogurtu naturalnego | |
ulubiony dżem |
Wskazówki
1.
łączymy składniki
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jogurt grecki. Składniki siekamy, a następnie zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto.
Oznacz jako kompletne
2.
Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą
Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Ciasto dzielimy na pół. Każdą z części cienko wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Z ciasta wykrawamy równe koło - warto zrobić to od dużego talerza. Koło dzielimy na 8 równych trójkątów. Na środku podstawy umieszczamy płaską łyżeczkę dżemu, dokładnie zawijamy rogaliki, tak aby nadzienie znajdowało się w “kieszonce” i nie wypłynęło podczas pieczenia.
Oznacz jako kompletne
3.
rogaliki pieczemy
Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku w funkcji góra-dół przez około 25-30 minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone rogaliki warto dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne