Rogaliki z 4 składników
0 (0)

60 minut

Łatwy

30

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Oto przepis na pyszne rogaliki na słodko, które przygotujesz zaledwie z czterech składników! To idealna propozycja dla tych, którzy kochają słodkie wypieki, a jednocześnie cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
450g mąki krupczatki z kłoskiem
200g masła schłodzonego
200ml jogurtu naturalnego
ulubiony dżem

Wskazówki

1.

łączymy składniki

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jogurt grecki. Składniki siekamy, a następnie zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto.
Oznacz jako kompletne
2.

Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą

Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Ciasto dzielimy na pół. Każdą z części cienko wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Z ciasta wykrawamy równe koło - warto zrobić to od dużego talerza. Koło dzielimy na 8 równych trójkątów. Na środku podstawy umieszczamy płaską łyżeczkę dżemu, dokładnie zawijamy rogaliki, tak aby nadzienie znajdowało się w “kieszonce” i nie wypłynęło podczas pieczenia.
Oznacz jako kompletne
3.

rogaliki pieczemy

Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku w funkcji góra-dół przez około 25-30 minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone rogaliki warto dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
krupczatka z kłoskiem

To nie jest zwykła mąka, to gwiazda, która tworzy magię w twojej kuchni! Mąka krupczatka z kłoskiem to tajemniczy klucz do sukcesu w każdej kulinarni przygodzie!

opcjonalnie
cukier puder do posypania