Rogaliki maślane
0 (0)

około 120 min

Łatwy

około 15

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Rozpływające się w ustach rogaliki maślane – klasyczna elegancja w świecie śniadań. Dla tych, którzy nie boją się zakochać się w smaku, mamy receptę na radość każdego poranka!

Nasze rogaliki to małe dzieła sztuki kulinarnego rękodzieła, a ich tajemnica kryje się w perfekcyjnym połączeniu mąki, masła i pasji do gotowania. Przygotowanie ich jest niczym magia – połączenie składników, zagniatanie ciasta, a potem czekanie na cudowną eksplozję smaku w piecu.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
1 kg mąki gdańskiej z kłoskiem
40g oleju
20g cukru
30g drożdży
10g soli
600ml wody

Wskazówki

1.

ciasto

Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto do jednolitej masy. Dzielimy na 15 porcji i formujemy kulki, które odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Wyrośnięte kulki rozpłaszczamy do grubości około 1 cm(placuszek). Rozpłaszczone porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy farsz cebulowy i całość posypujemy makiem lub czarnuszką. Wypiekamy w temperaturze 200-210°C przez 20min
Oznacz jako kompletne
2.

15 porcji

Dzielimy na 15 porcji i formujemy kulki, które odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 min.
Wyrośnięte kulki rozpłaszczamy do grubości około 1 cm(placuszek). Rozpłaszczone porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy farsz cebulowy i całość posypujemy makiem lub czarnuszką.
Oznacz jako kompletne
3.

pieczemy

Wypiekamy w temperaturze 200-210°C przez 20min
Oznacz jako kompletne
4.

farsz

cebule obieramy i kroimy na kostkę. Do pokrojonej cebuli dodajemy sól i cukier i wygniatamy, aż puści sok (2min ugniatania). składniki i mieszamy farsz (farsz najlepiej przygotować na dobę wcześniej ale kilka godzin też wystarczy).
cebule obieramy i kroimy na kostkę. Do pokrojonej cebuli dodajemy sól i cukier i wygniatamy, aż puści sok (2min ). Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy farsz (farsz najlepiej przygotować na dobę wcześniej lub kilka godzin wcześniej).
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
wrocławska z kłoskiem

To jak VIP w świecie mąk – zawsze pewna, że wyjdzie. Wspaniała do pieczenia, doskonała do wypieków, a do tego pochodzi z regionu, w którym natura ma dyplom z perfekcji- Żuław. Czy można chcieć więcej od mąki?