Rogaliki maślane0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
1 kg mąki gdańskiej z kłoskiem | |
40g oleju | |
20g cukru | |
30g drożdży | |
10g soli | |
600ml wody |
Wskazówki
1.
ciasto
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto do jednolitej masy.
Dzielimy na 15 porcji i formujemy kulki, które odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Wyrośnięte kulki rozpłaszczamy do grubości około 1 cm(placuszek). Rozpłaszczone porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy farsz cebulowy i całość posypujemy makiem lub czarnuszką. Wypiekamy w temperaturze 200-210°C przez 20min
Oznacz jako kompletne
2.
15 porcji
Dzielimy na 15 porcji i formujemy kulki, które odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 min.
Wyrośnięte kulki rozpłaszczamy do grubości około 1 cm(placuszek). Rozpłaszczone porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy farsz cebulowy i całość posypujemy makiem lub czarnuszką.
Oznacz jako kompletne
3.
pieczemy
Wypiekamy w temperaturze 200-210°C przez 20min
Oznacz jako kompletne
4.
farsz
cebule obieramy i kroimy na kostkę.
Do pokrojonej cebuli dodajemy sól i cukier i wygniatamy, aż puści sok (2min ugniatania). składniki i mieszamy farsz (farsz najlepiej przygotować na dobę wcześniej ale kilka godzin też wystarczy).
cebule obieramy i kroimy na kostkę. Do pokrojonej cebuli dodajemy sól i cukier i wygniatamy, aż puści sok (2min ). Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy farsz (farsz najlepiej przygotować na dobę wcześniej lub kilka godzin wcześniej).
Oznacz jako kompletne