Racuchy z bitą śmietaną i sosem żurawinowym0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
230 g mąki pszennej z kłoskiem wrocławskiej | |
100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej | |
50g świeżych drożdży | |
350ml ciepłego mleka | |
4łyżki cukru | |
2łyżki oleju + do smażenia | |
szczypta soli | |
cukier puder do posypania |
Wskazówki
1.
W dużym naczyniu łączymy dwa rodzaje mąki z solą. Do ciepłego mleka kruszymy drożdże i
dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Do sypkiej mieszanki wlewamy płyn,
następnie olej i dokładnie łączymy. Ciasto energicznie mieszamy i napowietrzamy łopatką
przez kolejne 5 minut. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Do rondelka przekładamy umytą żurawinę, zalewamy wodą i dodajemy cukier.
Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około pół godziny. Woda powinna
wyparować, a sos zgęstnieć.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po czubatej łyżce ciasta na jednego
racucha. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku
papierowym. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z waniliowym cukrem pudrem.
Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z sosem żurawinowym i bitą śmietaną.
Smacznego!
Oznacz jako kompletne