Racuchy z bitą śmietaną i sosem żurawinowym
0 (0)

około 90 min

średni

około 12

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Dziś przenosimy się na wyższy poziom kulinarnego ekscytacji, bo przygotowaliśmy dla Was przepis na racuchy, które podbijać będą Wasze podniebienia! Racuchy to taki mały grzech kulinarny, którego warto się czasem dopuścić. Zapomnij o kaloriach, bo te pyszności robią coś dla duszy!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
230 g mąki pszennej z kłoskiem wrocławskiej
100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
50g świeżych drożdży
350ml ciepłego mleka
4łyżki cukru
2łyżki oleju + do smażenia
szczypta soli
cukier puder do posypania

Wskazówki

1.

W dużym naczyniu łączymy dwa rodzaje mąki z solą. Do ciepłego mleka kruszymy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Do sypkiej mieszanki wlewamy płyn, następnie olej i dokładnie łączymy. Ciasto energicznie mieszamy i napowietrzamy łopatką przez kolejne 5 minut. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do rondelka przekładamy umytą żurawinę, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około pół godziny. Woda powinna wyparować, a sos zgęstnieć. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po czubatej łyżce ciasta na jednego racucha. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z waniliowym cukrem pudrem. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z sosem żurawinowym i bitą śmietaną. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
wrocławska z kłoskiem

To jak VIP w świecie mąk – zawsze pewna, że wyjdzie. Wspaniała do pieczenia, doskonała do wypieków, a do tego pochodzi z regionu, w którym natura ma dyplom z perfekcji- Żuław. Czy można chcieć więcej od mąki?

sos
200 g świeżej żurawiny
100 g cukru
300 ml wody
bita śmietana
200 g schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru z dodatkiem ziaren wanilii