Rabarbarowiec z bezą0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
300 g mąki jasnej orkiszowej ● 160 g schłodzonego masła ● 4 żółtka ● ½ łyżeczki proszku do pieczenia ● 1 łyżka cukru pudru g mąki orkiszowej jasnej | |
160 g schłodzonego masła | |
4 żółtka | |
½ łyżeczka proszku do pieczenia | |
1 łyżka cukru pudru |
Wskazówki
1.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Składniki sprawnie zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.
Blaszkę 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wyklejamy spód i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w funkcji góra-dół przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia.
Oznacz jako kompletne
2.
Umyte łodygi rabarbaru drobno kroimy, umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i skrobię ziemniaczaną. Dusimy na średnim ogniu przez około 2 minuty cały czas mieszając. Duszony rabarbar łączymy z dżemem i wykładamy na upieczony kruchy spód.
Białka umieszczamy w suchej misce. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, ubijamy do rozpuszczenia. Dodajemy kisiel w proszku. Ponownie krótko miksujemy do uzyskania jasnoróżowej piany. Wykładamy ją na warstwę rabarbaru.
Oznacz jako kompletne
3.
Następnie blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika czekamy kilka minut, a następnie wyjmujemy blachę. Czekamy aż ciasto całkowicie wystygnie. Smacznego!
Oznacz jako kompletne