Rabarbarowiec z bezą
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Rabarbarowiec z bezą to wspaniałe ciasto, które łączy w sobie kwasowość rabarbaru i słodycz bezy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować rabarbarowca z bezą, koniecznie wpiszcie to ciasto na swoją listę kulinarnych must-try. Jego wyjątkowy smak i tekstura z pewnością zachwycą Was i Waszych bliskich, a może nawet staną się inspiracją do dalszych eksperymentów z rabarbarem w kuchni.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
300 g mąki jasnej orkiszowej ● 160 g schłodzonego masła ● 4 żółtka ● ½ łyżeczki proszku do pieczenia ● 1 łyżka cukru pudru g mąki orkiszowej jasnej
160 g schłodzonego masła
4 żółtka
½ łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru

Wskazówki

1.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Składniki sprawnie zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.
Blaszkę 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wyklejamy spód i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w funkcji góra-dół przez około 25 minut do lekkiego zarumienienia.
Oznacz jako kompletne
2.

Umyte łodygi rabarbaru drobno kroimy, umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i skrobię ziemniaczaną. Dusimy na średnim ogniu przez około 2 minuty cały czas mieszając. Duszony rabarbar łączymy z dżemem i wykładamy na upieczony kruchy spód.
Białka umieszczamy w suchej misce. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, ubijamy do rozpuszczenia. Dodajemy kisiel w proszku. Ponownie krótko miksujemy do uzyskania jasnoróżowej piany. Wykładamy ją na warstwę rabarbaru.
Oznacz jako kompletne
3.

Następnie blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika czekamy kilka minut, a następnie wyjmujemy blachę. Czekamy aż ciasto całkowicie wystygnie. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
orkiszowa jasna

Mąka typu 630 to jak „Mistrz Gry” w świecie pieczenia. Gotuj, piecz i baw się razem z nią – to twój partner w mącznych eskapadach!

Składniki na nadzienie:
500 g świeżego rabarbaru
3 łyżki dżemu truskawkowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Składniki na bezę:
4 białka
150 g cukru
70 g kisielu truskawkowego
szczypta soli