Puszyste drożdżowe z owocami jak u babci
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Puszyste drożdżowe ciasto z owocami to przepis, który każdemu kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i niezrównanym smakiem lata. To właśnie te chwile, kiedy babcia wyciągała z piekarnika gorącą blachę pełną złocistych kawałków ciasta .Puszystość drożdżowego ciasta to efekt  odpowiednio dobranej mąki. 

Drożdżowe ciasto z owocami to coś więcej niż tylko wypiek – to kawałek historii, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Warto czasem zatrzymać się w biegu i przygotować to wyjątkowe ciasto, aby móc cieszyć się nie tylko jego smakiem, ale również wspomnieniami, które w sobie niesie.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
480g mąki pszennej gdańskiej
130g cukru
125 ml oleju
2 duże jajka duże jajka
szczypta soli
300g mixu sezonowych owoców, np. porzeczki, borówki, maliny, jeżyny, agrest

Wskazówki

1.

Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru i mąki. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
W dużym naczyniu umieszczamy mąkę pszenną gdańską, cukier, jajka, wyrośnięty rozczyn, olej i sól. Składniki zagniatamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia ciasta.
Oznacz jako kompletne
2.

W tym czasie energicznie zagniatamy składniki na kruszonkę.
Następnie odpowietrzamy i krótko wyrabiamy ciasto drożdżowe. Umieszczamy je w blaszce 20x30 wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy do wypełnienia całej formy.
Oznacz jako kompletne
3.

Na wierzchu układamy umyte i osuszone owoce, obficie posypujemy kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy piekarnik w funkcji góra-dół do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez około 45 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.
Składniki na rozczyn
40 g drożdży
180 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej gdańskiej
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki tortowej z kłoskiem
100 g schłodzonego masła
100 g cukru