Puszyste drożdżowe z owocami jak u babci0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
480g mąki pszennej gdańskiej | |
130g cukru | |
125 ml oleju | |
2 duże jajka duże jajka | |
szczypta soli | |
300g mixu sezonowych owoców, np. porzeczki, borówki, maliny, jeżyny, agrest |
Wskazówki
1.
Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru i mąki. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
W dużym naczyniu umieszczamy mąkę pszenną gdańską, cukier, jajka, wyrośnięty rozczyn, olej i sól. Składniki zagniatamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia ciasta.
Oznacz jako kompletne
2.
W tym czasie energicznie zagniatamy składniki na kruszonkę.
Następnie odpowietrzamy i krótko wyrabiamy ciasto drożdżowe. Umieszczamy je w blaszce 20x30 wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy do wypełnienia całej formy.
Oznacz jako kompletne
3.
Na wierzchu układamy umyte i osuszone owoce, obficie posypujemy kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy piekarnik w funkcji góra-dół do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez około 45 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne