Puszyste bułeczki z pesto i mozzarellą0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
400g mąki na pizzę amerykańską | |
20g drożdzy | |
250ml ciepłe wody | |
1łyżeczka cukru | |
3łyżki oliwy | |
1łyżeczka soli | |
1całe jajko | |
100g kulek mozzarelli bez zalewy | |
150g zielonego pesto | |
150g sera cheddar |
Wskazówki
1.
cukier łączymy z drożdżami
Cukier łączymy z drożdżami. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut
Oznacz jako kompletne
2.
mąkę umieszczamy w dużej misce
Mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy zaczyn drożdżowy, sól i oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robocie kuchennym. Po kilku minutach zagniatania wlewamy pozostałą oliwę i rozsmarowujemy po wierzchu ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia
Ponownie krótko wyrabiamy ciasto
Oznacz jako kompletne
3.
formujemy bułeczki
Blat oprószamy mąką i ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek ciasta obtaczamy w mące, rozciągamy w dłoni i na środku wykładamy po łyżeczce pesto i jednej kulce mozzarelli. Ciasto zawijamy pod spód i formujemy dokładnie zamknięte bułeczki
Oznacz jako kompletne
4.
piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Obficie posypujemy startym cheddarem. Bułeczki pieczemy przez 13-15 minut do zezłocenia.
Oznacz jako kompletne
5.
salsa pomidorowa
.W miseczce umieszczamy drobno posiekanego pomidora, cebulę, bazylię i papryczkę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą i sokiem z limonki. Składniki dokładnie łączymy. Gotową salsę serwujemy z bułeczkami.
Oznacz jako kompletne