Puszyste bułeczki z pesto i mozzarellą
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Ta połączenie włoskich smaków w formie małych, puszystych bułeczek z pewnością oczaruje wasze podniebienia. Przygotowanie tego przysmaku nie tylko jest proste, ale także dostarcza mnóstwo radości podczas procesu pieczenia. To doskonała propozycja na lekką przekąskę, którą możecie przygotować na różne okazje, czy to podczas spotkania z przyjaciółmi, czy też na rodzinny piknik. 

Gotowi na kulinarne doznania? To zaczynamy!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
400g mąki na pizzę amerykańską
20g drożdzy
250ml ciepłe wody
1łyżeczka cukru
3łyżki oliwy
1łyżeczka soli
1całe jajko
100g kulek mozzarelli bez zalewy
150g zielonego pesto
150g sera cheddar

Wskazówki

1.

cukier łączymy z drożdżami

Cukier łączymy z drożdżami. Zalewamy ciepłą wodą, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut
Oznacz jako kompletne
2.

mąkę umieszczamy w dużej misce

Mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy zaczyn drożdżowy, sól i oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robocie kuchennym. Po kilku minutach zagniatania wlewamy pozostałą oliwę i rozsmarowujemy po wierzchu ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia
Ponownie krótko wyrabiamy ciasto
Oznacz jako kompletne
3.

formujemy bułeczki

Blat oprószamy mąką i ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek ciasta obtaczamy w mące, rozciągamy w dłoni i na środku wykładamy po łyżeczce pesto i jednej kulce mozzarelli. Ciasto zawijamy pod spód i formujemy dokładnie zamknięte bułeczki
Oznacz jako kompletne
4.

piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Obficie posypujemy startym cheddarem. Bułeczki pieczemy przez 13-15 minut do zezłocenia.
Oznacz jako kompletne
5.

salsa pomidorowa

.W miseczce umieszczamy drobno posiekanego pomidora, cebulę, bazylię i papryczkę. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą i sokiem z limonki. Składniki dokładnie łączymy. Gotową salsę serwujemy z bułeczkami.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
na pizzę amerykańską

Przeżyj amerykańską przygodę kulinarną w swojej kuchni i podbij serca wszystkich miłośników pizzy. Spróbuj naszej mąki na pizzę amerykańską i daj się porwać autentycznemu smakowi USA!

Składniki na salsę pomidorową:
1 duży pomidor
1 mała czerwona cebula
garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
sok z połowy limonki
pół papryczki chili
½ łyżeczki soli