Pumpernikiel1 (1)
60 minut
średni
1
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 1]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
0,5kg mąki chlebowej pszennej | |
0,5kg mąki chlebowej żytniej | |
4łyżki drożdży | |
0,5szklani ciepłej wody | |
3łyżki miodu | |
10g soli | |
dwie łyżki oleju |
Wskazówki
1.
zaczyn
Zaczynamy! Drożdże, ciepłą wodę i miód wymieszaj, a następnie pozostaw na około 10 minut.
Oznacz jako kompletne
2.
przygotowanie ciasta
W tym czasie w drugim naczyniu wymieszaj gorącą wodę, miód, mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią chlebową. Dodaj masę drożdżową i wymieszaj ze sobą wszystko. Dorzuć sól i olej i mieszaj do czasu, aż uzyskasz konsystencję miękkiego ciasta. W razie potrzeby dosyp mąkę. Ugniataj ciasto przez około 10 minut, a następnie przełóż do miski wysmarowanej olejem. Wierzch ciasta natłuść i przykryj ściereczką.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, by pozbyło się powietrza i podziel na dwie części.
Oznacz jako kompletne
3.
formowanie
Z każdej uformuj bochenek, który kolejno przełóż do foremek. Ponownie zostaw do wyrośnięcia.
Oznacz jako kompletne
4.
pieczenie
Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 60 minut.
Oznacz jako kompletne