Pumpernikiel
1 (1)

60 minut

średni

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 1]

To ciemny chleb z mąki żytniej i pszennej, z dodatkiem miodu. Czy wiecie, dlaczego staje się ciemny? Podczas pieczenia następuje proces parowania, a wtedy zawarta w cieście skrobia ulega karmelizacji. Ma on znacznie niższy indeks glikemiczny, niż biały chleb pszenny. Dzięki temu nie powoduje tak gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jesteście ciekawi jak przygotować pumpernikiel? To proste!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
0,5kg mąki chlebowej pszennej
0,5kg mąki chlebowej żytniej
4łyżki drożdży
0,5szklani ciepłej wody
3łyżki miodu
10g soli
dwie łyżki oleju

Wskazówki

1.

zaczyn

Zaczynamy! Drożdże, ciepłą wodę i miód wymieszaj, a następnie pozostaw na około 10 minut.
Oznacz jako kompletne
2.

przygotowanie ciasta

W tym czasie w drugim naczyniu wymieszaj gorącą wodę, miód, mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią chlebową. Dodaj masę drożdżową i wymieszaj ze sobą wszystko. Dorzuć sól i olej i mieszaj do czasu, aż uzyskasz konsystencję miękkiego ciasta. W razie potrzeby dosyp mąkę. Ugniataj ciasto przez około 10 minut, a następnie przełóż do miski wysmarowanej olejem. Wierzch ciasta natłuść i przykryj ściereczką.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, by pozbyło się powietrza i podziel na dwie części.
Oznacz jako kompletne
3.

formowanie

Z każdej uformuj bochenek, który kolejno przełóż do foremek. Ponownie zostaw do wyrośnięcia.
Oznacz jako kompletne
4.

pieczenie

Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 60 minut.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
chlebowa żytnia

Zapomnij o zwykłych chlebach – czas na chleb ekstra klasy! Wybierz Mąkę Żytnią Typu 720 i stań się piekarskim czarodziejem w swojej kuchni. Twórz chleby, których smak będzie opowiadał historię – Twoją historię. Gotowy, piec, smakować – czas zacząć pieczeniową przygodę!