Proziaki z pastą jejeczną i łososiem0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
250g mąki chlebowej żytniej | |
250g mąki wrocławskiej z kłoskiem | |
250ml kefiru w temperaturze pokojowej | |
jajko | |
1,5płaskiej łyżeczki sody | |
1łyżeczki soli | |
1łyżeczka cukru |
Wskazówki
1.
przygotowania ciasta
Do dużej miski przesiewamy mąkę wrocławską z kłoskiem i mąkę chlebową żytnią. Mąki łączymy z solą, cukrem i sodą. Dodajemy kefir i jajko. Mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto.
Blat i ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Nożem wycinamy prostokątne proziaki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Oznacz jako kompletne
2.
pieczemy
Chlebki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut, w trakcie pieczenia przekręcamy dwukrotnie, aby równomiernie się upiekły.
Oznacz jako kompletne
3.
pasta jajeczna
Jajka obieramy i drobno kroimy. Dodajemy majonez, drobno posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem.
Oznacz jako kompletne
4.
podanie
Proziaki podajemy w formie kanapek z pastą jajeczną, wędzonym łososiem i koperkiem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne