Proziaki z pastą jejeczną i łososiem
0 (0)

60 minut

Łatwy

15

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż kuchnia, która łączy w sobie smak tradycji z nutą nowoczesności? Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na proziaki – polskie klasyki w nowej odsłonie, której głównymi bohaterami są delikatna pasta jajeczna i wędzony łosoś. Gotowi na kulinarne doznania?

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250g mąki chlebowej żytniej
250g mąki wrocławskiej z kłoskiem
250ml kefiru w temperaturze pokojowej
jajko
1,5płaskiej łyżeczki sody
1łyżeczki soli
1łyżeczka cukru

Wskazówki

1.

przygotowania ciasta

Do dużej miski przesiewamy mąkę wrocławską z kłoskiem i mąkę chlebową żytnią. Mąki łączymy z solą, cukrem i sodą. Dodajemy kefir i jajko. Mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto.
Blat i ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Nożem wycinamy prostokątne proziaki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Oznacz jako kompletne
2.

pieczemy

Chlebki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut, w trakcie pieczenia przekręcamy dwukrotnie, aby równomiernie się upiekły.
Oznacz jako kompletne
3.

pasta jajeczna

Jajka obieramy i drobno kroimy. Dodajemy majonez, drobno posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem.
Oznacz jako kompletne
4.

podanie

Proziaki podajemy w formie kanapek z pastą jajeczną, wędzonym łososiem i koperkiem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
chlebowa żytnia

Zapomnij o zwykłych chlebach – czas na chleb ekstra klasy! Wybierz Mąkę Żytnią Typu 720 i stań się piekarskim czarodziejem w swojej kuchni. Twórz chleby, których smak będzie opowiadał historię – Twoją historię. Gotowy, piec, smakować – czas zacząć pieczeniową przygodę!

składniki na pastę jajeczną
3 ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
pęczek szczypiorku
sól i pieprz
dodatkowo
100g wędzonego łososia
pęczek kopru