Prosty Chleb na Zakwasie2 (1)
3h
bardzo łatwy
1
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 2]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g mąki chlebowej pszennej | |
300 ml wody | |
250ml zakwasu żytniego g | |
10g soli | |
10g oliwy z oliwek garść | |
ziaren słonecznika | |
20g nasiona chia |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki umieść w mikserze i mieszaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
Oznacz jako kompletne
2.
Pierwsze wyrastanie
Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Oznacz jako kompletne
3.
Formowanie i drugie wyrastanie
Po tym czasie przełóż ciasto do formy do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 3-4 godziny, aż ciasto ładnie wyrośnie.
Oznacz jako kompletne
4.
Pieczenie
Gdy ciasto jest już dobrze wyrośnięte, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220°C z funkcją pieczenia z parą. Piecz przez 50 minut, aż chleb będzie miał złocistą, chrupiącą skórkę.
Oznacz jako kompletne
5.
Studzenie
Wyjmij chleb z piekarnika i przykryj delikatnie ściereczką. Pozwoli to zachować jego wilgotność. Chleb jest gotowy do spożycia, gdy całkowicie ostygnie.
Oznacz jako kompletne