Potworne ciasteczka
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Halloween to nie tylko dynie, kostiumy i horrory na wieczór, ale też niezła okazja by zaszaleć w kuchni! Nie ma lepszego sposobu, aby zachwycić gości, niż zaserwować im… potworne ciasteczka, które zagrażają przepysznym smakiem.Tylko wyobraźnia wyznacza tutaj granice – każdy ciasteczkowy „potwór” może być inny! Gotowi na kilka upiornych ciasteczek?

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
240g mąki krupczatki z kłoskiem g
miekkiego masła
70g mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 jajko
60g cukru
3/4łyżeczki proszku do pieczenia

Wskazówki

1.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy miękkie masło oraz jajko. Powstałe ciasto zagniastamy, aż uformuje się z niego gładka kulka. Siekamy czekoladę na drobne kostki i dodajemy ją do ciasta i ponownie delikatnie wyrabiamy.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Oznacz jako kompletne
2.

Po wyjęciu ciasta, robimy z niego długi wałeczek, aby podzielić go nożem na równe części. Z powstałego ciasta powinno wyjść około 14 kawałków.
Każdy kawałek formujemy w ciasteczko i wygładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12-14 minut w temperaturze 190 stopni (bez termoobiegu).
Oznacz jako kompletne
3.

Po wyjęciu studzimy ciasteczka. Dekorowanie zaczynamy od pokrycia spodu ciastek karmelem, a następnie dokładamy mini pianki w rzędzie na brzegu, aby utworzyły nam potworkowe zęby. Nasze halloweenowe potworne ciasteczka są gotowe!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
krupczatka z kłoskiem

To nie jest zwykła mąka, to gwiazda, która tworzy magię w twojej kuchni! Mąka krupczatka z kłoskiem to tajemniczy klucz do sukcesu w każdej kulinarni przygodzie!

dodatki
syrop karmelowy
1 paczka mini pianki