Potworne ciasteczka0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
240g mąki krupczatki z kłoskiem g | |
miekkiego masła | |
70g mlecznej lub gorzkiej czekolady | |
1 jajko | |
60g cukru | |
3/4łyżeczki proszku do pieczenia | |
Wskazówki
1.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy miękkie masło oraz jajko. Powstałe ciasto zagniastamy, aż uformuje się z niego gładka kulka. Siekamy czekoladę na drobne kostki i dodajemy ją do ciasta i ponownie delikatnie wyrabiamy.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Oznacz jako kompletne
2.
Po wyjęciu ciasta, robimy z niego długi wałeczek, aby podzielić go nożem na równe części. Z powstałego ciasta powinno wyjść około 14 kawałków.
Każdy kawałek formujemy w ciasteczko i wygładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12-14 minut w temperaturze 190 stopni (bez termoobiegu).
Oznacz jako kompletne
3.
Po wyjęciu studzimy ciasteczka. Dekorowanie zaczynamy od pokrycia spodu ciastek karmelem, a następnie dokładamy mini pianki w rzędzie na brzegu, aby utworzyły nam potworkowe zęby.
Nasze halloweenowe potworne ciasteczka są gotowe!
Oznacz jako kompletne