Placki marchewkowe z sosem tatarskim0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g marchewki | |
1średnia cebula | |
2ząbki czosnku | |
4łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej | |
2 jajka | |
1pęczek szczypiorku | |
curry | |
sól | |
pieprz |
Wskazówki
1.
sos tatarski
Majonez łączymy z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy drobno posiekane ogórki, cebulę, kapary i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos wstawiamy do lodówki, do przegryzienia.
Oznacz jako kompletne
2.
ciasto na placki
Obrane marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Do marchewki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem i mąkę pełnoziarnistą żytnią. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Składniki dokładnie łączymy.
Oznacz jako kompletne
3.
smażymy
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wykładamy po 1 łyżce masy marchewkowej. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Ciepłe placki serwujemy z sosem.
Smacznego!
Oznacz jako kompletne