Placki marchewkowe z sosem tatarskim
0 (0)

40 minut

Łatwy

20

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Dziś przenosimy się w świat smaków, gdzie marchewka staje się główną bohaterką. Placki marchewkowe z sosem tatarskim to prawdziwy hit, który rozświetli Wasz stół w każdą porę roku. Sojusznikiem tych niesamowitych placuszków jest oczywiście sos tatarski – idealne dopełnienie dla każdego smakosza. Przygotowanie tego pysznego dania to prawdziwa przyjemność, a smak? Bezkonkurencyjny! 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g marchewki
1średnia cebula
2ząbki czosnku
4łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
2 jajka
1pęczek szczypiorku
curry
sól
pieprz

Wskazówki

1.

sos tatarski

Majonez łączymy z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy drobno posiekane ogórki, cebulę, kapary i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos wstawiamy do lodówki, do przegryzienia.
Oznacz jako kompletne
2.

ciasto na placki

Obrane marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Do marchewki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem i mąkę pełnoziarnistą żytnią. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Składniki dokładnie łączymy.
Oznacz jako kompletne
3.

smażymy

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wykładamy po 1 łyżce masy marchewkowej. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Ciepłe placki serwujemy z sosem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
żytnia pełnoziarnista

Ta mąka to esencja ziarna żyta, zachowująca wszystkie jego dobrodziejstwa, by dostarczyć Ci wypieków o niepowtarzalnym charakterze. Piekarnicza doskonałość, która zyskuje uznanie każdego smakosza! To kwintesencja tradycji i zdrowego stylu życia, idealna sprawdzi się w Twojej kuchni.

sos
6 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
2 średniej wielkości ogórki kiszone
pół średniej wielkości cebuli
40 g kaparów
pęczek szczypiorku
sól
pieprz