Małe pizzerinki: Rozkoszuj się wyjątkowymi smakami w miniaturze0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
2 szklanki mąki na pizzę włoską Gdańskie Młyny | |
1/4 szklanki mleka | |
2 łyżki oliwy z oliwek | |
0,5 łyżeczki soli | |
0,5 kostki mozzarelli |
zaczyn i sos
1 łyżka mąki na pizzę włoską | |
0,5 szklanki ciepłej wody | |
1 łyżeczka drożdży instant | |
0,5 łyżeczki cukru | |
0,5 szklanki zblendowanych pomidorów z puszki | |
1 szczypta soli | |
1 łyżka oliwy z oliwy | |
klika posiekanych listków bazylii |
Wskazówki
1.
przygotowujemy ciasto
przesiewamy mąkę do miski, wlewamy mleko, oliwę z oliwek i wsypujemy sól. Dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy je na około godzinę.
Oznacz jako kompletne
2.
wyrabiamy ciasto
Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy. Dzielimy na 9 równych części, tworzymy kulki. Przykrywamy czystą szmatką i zostawiamy na 15 minut.
Oznacz jako kompletne
3.
sos
Wszystkie składniki na sos blendujemy i doprawiamy do smaku.
Oznacz jako kompletne
4.
formujemy
Każdą kulkę rozpłaszczamy od środka. Przekładamy na blaszkę z pergaminem. Nakładamy sos i posypujemy startą mozzarellą.
Zostawiamy na 15 minut
możemy dodać ulubione dodatki jak szynka, pieczarki lub oliwki. Ogranicza nas tu tylko wyobraźnia.
Oznacz jako kompletne
5.
Pieczemy
Piekarnik nagrzewamy góra- dół na 250 stopni.
Pieczemy ok 8 minut
Oznacz jako kompletne