Pizza Stromboli0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
300g mąki na pizzę amerykańską | |
200ml ciepłej wody | |
20g świeżych drożdży | |
2łyżki oliwy | |
0,5łyżeczki soli | |
1 jajko | |
1 łyżeczka suszonej bazylii |
Wskazówki
1.
aktywacja drożdży
Rozkruszone drożdże łączymy w miseczce z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Oznacz jako kompletne
2.
przygotowanie ciasta
Mąkę na pizzę amerykańską mieszamy z solą, dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Składniki łączymy, a następnie dokładnie i energicznie zagniatamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt. W rondelku rozpuszczamy masło, doprawiamy szczyptą soli, granulowanym czosnkiem i bazylią.
Ciasto smarujemy dokładnie masłem i układamy na nim ulubione dodatki, np. szynkę, salami i pokrojone oliwki. Obficie posypujemy serem mozzarella. Ciasto dokładnie zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonymi ziołami.
Oznacz jako kompletne
3.
pieczemy
Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut do zarumienienia. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą, doprawiamy solą i bazylią. Pizzę kroimy w grubsze plastry i podajemy z sosem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne