Pieczone pierogi z młodą kapustą na pomidorach5 (1)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
400g mąki na pierogi polskie Gdańskie Młyny | |
200g jogurtu greckiego lub gęstej śmietany w temperaturze pokojowej | |
150g masła | |
50g drożdży | |
15g soli | |
15g cukru | |
2 żółtka |
Wskazówki
1.
farsz
Kapustę, cebulę i czosnek drobno kroimy. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy kapustę i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zalewamy wodą lub bulionem, obficie doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką i kminkiem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do miękkości przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekany koper. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Oznacz jako kompletne
2.
pierogi
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. W dużej misce umieszczamy mąkę na pierogi polskie, masło, drożdże bez robienia rozczynu, jogurt grecki, sól, cukier i żółtka. Blat podsypujemy mąką i niezbyt cienko wałkujemy ciasto. Średniej wielkości szklanką wycinamy 30-40 kółek jak na klasyczne pierogi. Na środku ciasta wykładamy farsz, tak aby brzegi pozostały puste. Pierogi dokładnie sklejamy (można zrobić falbankę) i odkładamy na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy białkiem za pomocą pędzelka i obficie posypujemy czarnuszką. Pieczemy je przez około 20 minut do zarumienienia. Pierogi podajemy na ciepło lub zimno, np. z sosem czosnkowym.
Oznacz jako kompletne