Pieczone pierogi z młodą kapustą na pomidorach
5 (1)

70 minut

średni

30-40

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]

To wyjątkowe danie, które zaskoczy Was swoją harmonią smaków i aromatami. Delikatne, lekko chrupiące pierożki z pysznym farszem z młodej, świeżej kapusty doskonale komponują się z sosem pomidorowym, który dodaje im delikatnej słodyczy i kuszącej kwasowości. Jest to wyjątkowa propozycja dla miłośników kuchni polskiej z nutą nowoczesności. Gotowe pierogi, złociste i apetyczne, zachęcają do delektowania się nimi na każdym kęsie. Wypróbujcie sami – to pyszne danie, które z pewnością podbije Wasze podniebienie!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
400g mąki na pierogi polskie Gdańskie Młyny
200g jogurtu greckiego lub gęstej śmietany w temperaturze pokojowej
150g masła
50g drożdży
15g soli
15g cukru
2 żółtka

Wskazówki

1.

farsz

Kapustę, cebulę i czosnek drobno kroimy. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy kapustę i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zalewamy wodą lub bulionem, obficie doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką i kminkiem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do miękkości przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekany koper. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Oznacz jako kompletne
2.

pierogi

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. W dużej misce umieszczamy mąkę na pierogi polskie, masło, drożdże bez robienia rozczynu, jogurt grecki, sól, cukier i żółtka. Blat podsypujemy mąką i niezbyt cienko wałkujemy ciasto. Średniej wielkości szklanką wycinamy 30-40 kółek jak na klasyczne pierogi. Na środku ciasta wykładamy farsz, tak aby brzegi pozostały puste. Pierogi dokładnie sklejamy (można zrobić falbankę) i odkładamy na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pierogi smarujemy białkiem za pomocą pędzelka i obficie posypujemy czarnuszką. Pieczemy je przez około 20 minut do zarumienienia. Pierogi podajemy na ciepło lub zimno, np. z sosem czosnkowym.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
na pierogi polskie

To nieodzowny partner w tworzeniu doskonałych pierogów polskich.  To w niej zamknięty jest sekret ciasta, które będzie lekkie, elastyczne i sprężyste.

farsz
1kg młodej kapusty
400g dojrzałych pomidorów ( mogą być bez skórki)
300 ml wody lub bulionu warzywnego
pęczek koperku
cebula
kminek
ziele angielskie
liście laurowe
słodka papryka
1 łyżka oleju