Pide orkiszowe z mięsem mielonym i jarmużem
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Odkryj magiczną podróż kulinarną z naszym nowym przepisem na pide orkiszowe z mięsem mielonym i jarmużem! Ta wyjątkowa potrawa przywędrowała prosto z serca kuchni Anatolii, przynosząc ze sobą bogactwo smaków i aromatów. Przygotuj się na niezwykłą kombinację soczystego mięsa mielonego, delikatnie podsmażonego z cebulą i przyprawami, która spotyka się z chrupkością i świeżością jarmużu. To połączenie smaków z pewnością oczaruje Twoje podniebienie!

 

 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
300 g mąki orkiszowej jasnej g mąki orkiszowej jasnej
80 ml wody
5 g suszonych drożdży
5 g soli
5g cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
1 jajko

Wskazówki

1.

składniki mieszamy

Mąkę, drożdże, cukier, sól, jogurt naturalny i wodę umieszczamy w dużej misce. Składniki mieszamy, dodajemy jajko i zagniatamy na elastyczne ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Oznacz jako kompletne
2.

nadzienie

W rondelku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy mięso mielone. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką, płatkami chili, solą i pieprzem. Dodajemy cukinię, pomidory i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy świeżą kolendrą i odstawiamy do wystudzenia
Oznacz jako kompletne
3.

blat posypujemy mąką

Blat posypujemy mąką, wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 4 równe części. Wałkujemy na podłużne placki. Przestudzony sos wykładamy na całej długości placków, tak aby pozostały wolne brzegi.
Ciasto smarujemy lekko wodą i sklejamy dokładnie na kształt łódki
Oznacz jako kompletne
4.

pieczemy

Pide obficie posypujemy tartym serem i pieczemy przez około 15 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku w funkcji góra-dół. Łódki przed podaniem posypujemy ulubioną zieleniną.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
orkiszowa jasna

Mąka typu 630 to jak „Mistrz Gry” w świecie pieczenia. Gotuj, piecz i baw się razem z nią – to twój partner w mącznych eskapadach!

nadzienie
500 g mięsa mielonego wołowego
350 g drobno pokrojonej cukinii
250 g pomidorów z puszki
120 g tartej mozzarelli
1 mała cebula
czosnek
oliwa
świeża kolendra
płatki chili
słodka papryka
sól
pieprz