Pide orkiszowe z mięsem mielonym i jarmużem0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
300 g mąki orkiszowej jasnej g mąki orkiszowej jasnej | |
80 ml wody | |
5 g suszonych drożdży | |
5 g soli | |
5g cukru | |
2 łyżki jogurtu naturalnego | |
2 łyżki oliwy | |
1 jajko |
Wskazówki
1.
składniki mieszamy
Mąkę, drożdże, cukier, sól, jogurt naturalny i wodę umieszczamy w dużej misce. Składniki mieszamy, dodajemy jajko i zagniatamy na elastyczne ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Oznacz jako kompletne
2.
nadzienie
W rondelku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy mięso mielone. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką, płatkami chili, solą i pieprzem. Dodajemy cukinię, pomidory i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy świeżą kolendrą i odstawiamy do wystudzenia
Oznacz jako kompletne
3.
blat posypujemy mąką
Blat posypujemy mąką, wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 4 równe części. Wałkujemy na podłużne placki. Przestudzony sos wykładamy na całej długości placków, tak aby pozostały wolne brzegi.
Ciasto smarujemy lekko wodą i sklejamy dokładnie na kształt łódki
Oznacz jako kompletne
4.
pieczemy
Pide obficie posypujemy tartym serem i pieczemy przez około 15 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku w funkcji góra-dół. Łódki przed podaniem posypujemy ulubioną zieleniną.
Oznacz jako kompletne