Pankejki Misie0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
150g mąki orkiszowej jasnej | |
2łyżeczki proszku do pieczenia | |
1łyżeczka cukru | |
szczypta soli | |
1łyżeczka pasty waniliowej | |
200ml mleka | |
2 jajka | |
1łyżka oleju | |
2średniej wielkości banany | |
150g borówek | |
cukier puder |
Wskazówki
1.
łączymy składniki
Jasną mąkę orkiszową przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sól. Do sypkich składników wlewamy olej i mleko. Dodajemy jajka i pastę waniliową. Ciasto dokładnie blendujemy.
Miskę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na 20 minut.
Oznacz jako kompletne
2.
rozgrzewamy patelnię
Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię do naleśników.
Wylewamy po 1 łyżce ciasta jako buzia misia, smażymy około 10 sekund, następnie łyżeczką dodajemy po odrobinie ciasta na kształt uszu.
Oznacz jako kompletne
3.
smażymy
Pankejki smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Przekręcamy je na drugą stronę kiedy pojawią się pęcherzyki.
Usmażone placuszki układamy na dużym talerzu.
Oznacz jako kompletne
4.
dodatki
Banany kroimy na plasterki. Pankejki dekorujemy bananami jako buzia misia, a borówkami jako nos i oczy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Urocze misie gotowe, smacznego!
Oznacz jako kompletne