Pączki
0 (0)

120 minut

średni

20

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Wyobraź sobie pyszne, puszyste paczki rozpływające się w ustach… które możesz stworzyć samodzielnie!

Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz przygodę z wypiekami, nasza mąka to klucz do perfekcyjnych paczków o puszystym
wnętrzu i złocistym kolorze. Zapomnij o kolejce w cukierni – teraz najlepsze paczki wypieczesz
w swoim domu!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
800 g mąki luksusowej z kłoskiem
200g mąki krupczatki z kłoskiem
100g cukru
100g masła
50g cukru waniliowego
8 jajek
10g soli
50g drożdży
200ml mleka
50ml spirytusu
20-50ml wody

Wskazówki

1.

Przygotowanie ciasta

Rozpuść masło w rondelku, a następnie dodaj mleko. Pozwól mieszance ostygnąć. W dużym naczyniu wymieszaj mąki, cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, drożdże oraz spirytus. Dodaj ostudzone masło z mlekiem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję
Oznacz jako kompletne
2.

wyrastanie ciasta

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie przerób ciasto, a następnie pozostaw je na 15-30 minut.
Oznacz jako kompletne
3.

formowanie pączków:

Podziel ciasto na porcje po około 50 g. Uformuj z każdej porcji kulki, a następnie rozpłaszcz je na grubość około 1 cm. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 60-90 minut.
Oznacz jako kompletne
4.

smażenie pączków:

Rozgrzej olej lub smalec w dużym garnku do temperatury około 180°C. Smaż pączki w gorącym tłuszczu przez około 4 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 3 minuty z drugiej strony, aż staną się złociste.
Oznacz jako kompletne
5.

dekoracja

Po usmażeniu, odsącz pączki na papierowym ręczniku, a następnie po ostygnięciu możesz udekorować je cukrem pudrem lub lukrem.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
luksusowa z kłoskiem

W kuchni to prawdziwy celebryta – zawsze gotowa na wielkie występy w cieście. Z tą mąką, Twoje wypieki staną się dziełami sztuki. Luksusowa mąka typu 550 – bo czasem nawet mąka ma swoje pięć minut.