Pączki0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
800 g mąki luksusowej z kłoskiem | |
200g mąki krupczatki z kłoskiem | |
100g cukru | |
100g masła | |
50g cukru waniliowego | |
8 jajek | |
10g soli | |
50g drożdży | |
200ml mleka | |
50ml spirytusu | |
20-50ml wody |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta
Rozpuść masło w rondelku, a następnie dodaj mleko. Pozwól mieszance ostygnąć.
W dużym naczyniu wymieszaj mąki, cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, drożdże oraz spirytus.
Dodaj ostudzone masło z mlekiem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję
Oznacz jako kompletne
2.
wyrastanie ciasta
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ponownie przerób ciasto, a następnie pozostaw je na 15-30 minut.
Oznacz jako kompletne
3.
formowanie pączków:
Podziel ciasto na porcje po około 50 g.
Uformuj z każdej porcji kulki, a następnie rozpłaszcz je na grubość około 1 cm.
Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 60-90 minut.
Oznacz jako kompletne
4.
smażenie pączków:
Rozgrzej olej lub smalec w dużym garnku do temperatury około 180°C.
Smaż pączki w gorącym tłuszczu przez około 4 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 3 minuty z drugiej strony, aż staną się złociste.
Oznacz jako kompletne
5.
dekoracja
Po usmażeniu, odsącz pączki na papierowym ręczniku, a następnie po ostygnięciu możesz udekorować je cukrem pudrem lub lukrem.
Oznacz jako kompletne