Olimpijskie gniazdka parzone
0 (0)

60 min

średni

16

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Gniazdka parzone w kolorach olimpiady to nie tylko pyszny deser, ale także piękna ozdoba stołu. Kolory olimpiady, czyli pięć kółek olimpijskich, symbolizują różnorodność i jedność narodów uczestniczących w igrzyskach, co sprawi, że będą idealne na wszelkie sportowe przyjęcia i spotkania w gronie przyjaciół.Ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego. 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
1szklanka mąki luksusowej z Kłoskiem
250ml wody
3 jajka
50g masła
szczypta soli

Wskazówki

1.

Do garnka wlewamy szklankę wody oraz masło, a następnie podgrzewamy do momentu, aż całość zacznie się gotować. Dodajemy mąkę Gdańskie Młyny i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotujemy masę jeszcze kilka minut, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia na około 10 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy jajka i ucieramy ciasto. W międzyczasie przygotowujemy papier do pieczenia ciasta, z którego wycinamy 16 kwadratów średniej wielkości. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy oponki na nasze kawałki pergaminu. Warto je wcześniej posmarować olejem - ułatwi to odklejanie się gotowych gniazdek.
Oznacz jako kompletne
2.

Kiedy jesteśmy gotowi, nagrzewamy olej do smażenia naszych oponek w garnku lub patelni. Delikatnie kładziemy gniazdka papierem do góry na nagrzanym oleju. Po chwili zdejmij też kawałek papieru do pieczenia. Gniazdka od razu rosną w tłuszczu i ładnie się rumienią. Nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty. Gdy z jednej strony są już rumiane, przekręć je na drugą stronę.
Do dekoracji gotowych gniazdek możesz użyć pisaków cukierniczych lub lukru! Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
luksusowa z kłoskiem

W kuchni to prawdziwy celebryta – zawsze gotowa na wielkie występy w cieście. Z tą mąką, Twoje wypieki staną się dziełami sztuki. Luksusowa mąka typu 550 – bo czasem nawet mąka ma swoje pięć minut.

do smażenia
500 ml oleju
dekoracja
pisaki lukrowe - żółty, czerowny, czarny, niebieski, zielony