Olimpijskie gniazdka parzone0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
1szklanka mąki luksusowej z Kłoskiem | |
250ml wody | |
3 jajka | |
50g masła | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Do garnka wlewamy szklankę wody oraz masło, a następnie podgrzewamy do momentu, aż całość zacznie się gotować. Dodajemy mąkę Gdańskie Młyny i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotujemy masę jeszcze kilka minut, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia na około 10 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy jajka i ucieramy ciasto. W międzyczasie przygotowujemy papier do pieczenia ciasta, z którego wycinamy 16 kwadratów średniej wielkości. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy oponki na nasze kawałki pergaminu. Warto je wcześniej posmarować olejem - ułatwi to odklejanie się gotowych gniazdek.
Oznacz jako kompletne
2.
Kiedy jesteśmy gotowi, nagrzewamy olej do smażenia naszych oponek w garnku lub patelni. Delikatnie kładziemy gniazdka papierem do góry na nagrzanym oleju. Po chwili zdejmij też kawałek papieru do pieczenia. Gniazdka od razu rosną w tłuszczu i ładnie się rumienią. Nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty. Gdy z jednej strony są już rumiane, przekręć je na drugą stronę.
Do dekoracji gotowych gniazdek możesz użyć pisaków cukierniczych lub lukru! Smacznego!
Oznacz jako kompletne