Najprostsze wegańskie gofry z kremem kokosowym
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę wyjątkowym śniadaniem do łóżka? Proszę bardzo. Planujesz spotkanie z przyjaciółmi i chcesz pokazać, że roślinna kuchnia może być pyszna? Masz to! Szukasz szybkiego, ale efektownego deseru na rodzinne spotkanie? Bingo!

A teraz, creme de la creme – dosłownie. Krem kokosowy, który podkreśla całą tę wspaniałość, to prawdziwa wisienka na torcie… a właściwie gofrowa perełka. Lekki, puszysty, o delikatnym smaku kokosa, idealnie komponuje się z chrupkością gofrów. Co więcej, jest tak prosty do zrobienia, że aż trudno uwierzyć. Chwila w kuchni i voila! – macie deser, który smakuje jak z pięciogwiazdkowej restauracji.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250g mąki wrocławskiej z kłoskiem
300ml napoju owsianego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
1łyżka proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
szczypta soli
50ml oleju do natłuszczenia gofrownicy

Wskazówki

1.

ciasto na gofry

Składniki na gofry umieszczamy w misce, dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki.
Ciasto odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy natłuszczoną gofrownicę o wysokiej mocy.
Oznacz jako kompletne
2.

Wylewamy po jednej łyżce wazowej ciasta na jedną kratkę gofrownicy.
Gofry pieczemy do całkowitego zarumienienia. Studzimy je na kratce.
Oznacz jako kompletne
3.

krem kokosowy

Stałą część mleka kokosowego wykładamy do drugiej miski, dodajemy pastę waniliową i cukier puder. Miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
krem wykładamy na gofry, układamy plasterki brzoskwiń, borówki i posypujemy cukrem pudrem. Wegańskie gofry gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
wrocławska z kłoskiem

To jak VIP w świecie mąk – zawsze pewna, że wyjdzie. Wspaniała do pieczenia, doskonała do wypieków, a do tego pochodzi z regionu, w którym natura ma dyplom z perfekcji- Żuław. Czy można chcieć więcej od mąki?

Składniki na krem kokosowy:
stała część bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego z jednej puszki 400 ml
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
dodatkow
brzoskwinie
borówki
cukier puder