Dyniowe Muffinki0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
1,5szklanki mąki orkiszowej jasnej | |
1/2szklanki cukru | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1,2łyżeczki sody oczyszonej | |
1/2 łyżeczki cynamonu | |
1/4łyżeczki soli | |
1/2szklanka oleju lub roztopionego masła | |
1/2szklanki mleka | |
1 jajko | |
1łyżeczka ekstarktu waniliowego | |
1szklanka pokrojonej w drobną kostkę (możesz wcześniej lekko ją poddusić, aby była miękka) |
Wskazówki
1.
Przygotuj piekarnik
Nagrzej go do 180°C i wyłóż formę na muffinki papilotkami.
Oznacz jako kompletne
2.
Wymieszaj suche składniki
W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
.
Oznacz jako kompletne
3.
Połącz mokre składniki
W innej misce wymieszaj olej, mleko, jajko i ekstrakt waniliowy.
Połącz wszystkie składniki – mokre składniki wlej do suchych i delikatnie wymieszaj, aż masa się połączy. Dodaj pokrojoną dynię i delikatnie wymieszaj.
Oznacz jako kompletne
4.
Nakładaj ciasto do foremek
Wypełnij foremki do 3/4 wysokości.
Piecz przez około 20-25 minut, aż muffinki ładnie wyrosną i zarumienią się. Sprawdź wykałaczką – powinna wyjść czysta.
Ostudź muffinki przez kilka minut w formie, a następnie wyjmij je na kratkę do całkowitego ostudzenia
Oznacz jako kompletne