Mozzarella sticks
0 (0)

30 minut

średni

15

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Czy jest coś bardziej kuszącego niż chrupiące, zrumienione paluchy mozzarelli, które rozbijają się na kruchej skórce, odsłaniając rozpływającą się serową rozkosz wewnątrz? Mozzarella sticks to jedna z tych klasycznych przekąsek, która zawsze cieszy się ogromną popularnością na imprezach, przyjęciach czy po prostu jako smakowity dodatek do domowego obiadu. 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
200g mąki krupczatki z kłoskiem
300g sera mozzarella w kawałku
200g bułki tartej
3 duże jajka
1łyżeczka soli
1łyżeczka wędzonej papryki
szczypta pieprzu

Wskazówki

1.

przygotowanie panierki

Schłodzony ser kroimy w słupki o szerokości około 1,5 cm.
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka i doprawiamy je solą, wędzoną papryką i pieprzem. Na dwóch oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę krupczatkę i bułkę tartą.
Oznacz jako kompletne
2.

obtaczanie

Słupki sera obtaczamy w jajku, a następnie w mące, ponownie w jajku i w bułce tartej. Cały proces panierowania powtarzamy drugi raz, tak aby mozzarella została podwójnie obtoczona i powstała dosyć gruba panierka.
Panierkę dociskamy w dłoniach, aby mocno przylegała do sera.
Oznacz jako kompletne
3.

smażenie

W garnku mocno rozgrzewamy olej. Warto wrzucić kawałek panierki i sprawdzić czy jest wystarczająco gorący. Ser w panierce krótko smażymy na głębokim tłuszczu do zezłocenia, wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.
Oznacz jako kompletne
4.

podanie

Podajemy na ciepło z drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionym sosem, np. tysiąca wysp lub ketchupem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
krupczatka z kłoskiem

To nie jest zwykła mąka, to gwiazda, która tworzy magię w twojej kuchni! Mąka krupczatka z kłoskiem to tajemniczy klucz do sukcesu w każdej kulinarni przygodzie!

do smażenia
olej rzepakowy do smażenia