Mozzarella sticks0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
200g mąki krupczatki z kłoskiem | |
300g sera mozzarella w kawałku | |
200g bułki tartej | |
3 duże jajka | |
1łyżeczka soli | |
1łyżeczka wędzonej papryki | |
szczypta pieprzu |
Wskazówki
1.
przygotowanie panierki
Schłodzony ser kroimy w słupki o szerokości około 1,5 cm.
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka i doprawiamy je solą, wędzoną papryką i pieprzem. Na dwóch oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę krupczatkę i bułkę tartą.
Oznacz jako kompletne
2.
obtaczanie
Słupki sera obtaczamy w jajku, a następnie w mące, ponownie w jajku i w bułce tartej. Cały proces panierowania powtarzamy drugi raz, tak aby mozzarella została podwójnie obtoczona i powstała dosyć gruba panierka.
Panierkę dociskamy w dłoniach, aby mocno przylegała do sera.
Oznacz jako kompletne
3.
smażenie
W garnku mocno rozgrzewamy olej. Warto wrzucić kawałek panierki i sprawdzić czy jest wystarczająco gorący. Ser w panierce krótko smażymy na głębokim tłuszczu do zezłocenia, wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.
Oznacz jako kompletne
4.
podanie
Podajemy na ciepło z drobno posiekanym szczypiorkiem i ulubionym sosem, np. tysiąca wysp lub ketchupem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne