Miodownik – prosty przepis
3 (2)

2,15 h

Łatwy

30

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 2 Średnia ocen: 3]

Miodownik to jedno z najbardziej klasycznych polskich ciast, które zachwyca smakiem i delikatnością. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z tym szczegółowym przepisem i kilkoma wskazówkami, stworzysz prawdziwe arcydzieło, które oczaruje Twoich gości.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
450g mąki gdańskiej z kłoskiem
350g miodu
160g cukru
200g masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
6 dużych jajek
1/4 łyżeczka soli

Wskazówki

1.

Przygotowanie blatów:

W garnku umieść miód, cukier, masło i sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż składniki się rozpuszczą i masa zacznie się podnosić oraz bulgotać. Zdejmij z ognia, dodaj sodę i cynamon, dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, mieszając co jakiś czas (piana opadnie, a masa powinna być płynna, lecz chłodna).
Oznacz jako kompletne
2.

Przygotowanie ciasta:

Do wystudzonej mieszanki miodowej dodaj jajka i zmiksuj, aż składniki się połączą. Następnie przesiej mąkę bezpośrednio do masy i miksuj do uzyskania jednolitego, dość rzadkiego ciasta.
Oznacz jako kompletne
3.

Formowanie blatów:

Na papierze do pieczenia narysuj 11 okręgów o średnicy 23 cm (na jeden z nich zużyjesz 125–128 g ciasta). Na środku każdego okręgu wyłóż porcję ciasta i rozprowadź płaską szpatułką.
Oznacz jako kompletne
4.

Pieczenie:

Blaty piecz partiami w temperaturze 170°C (grzanie góra-dół) przez około 8 minut każdy, aż będą złociste. Upieczone blaty wystudź na kratce. Jeden blat pokrusz na okruszki do dekoracji.
Oznacz jako kompletne
5.

Przygotowanie masy: Ubijanie:

Miękkie masło ubij mikserem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj kajmak, cały czas miksując, aż krem będzie gładki i jednolity.
Oznacz jako kompletne
6.

Dodatek orzechów:

Orzechy włoskie drobno posiekaj lub zmiel w melakserze. Delikatnie wmieszaj je do masy za pomocą szpatułki.
Oznacz jako kompletne
7.

Składanie miodownika:

Na pierwszym blacie rozsmaruj równomierną warstwę masy kajmakowej, przykryj kolejnym blatem. Powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie blaty i krem. Na wierzchu rozprowadź cienką warstwę masy, obsyp ją przygotowanymi wcześniej okruszkami miodowymi.
Schładzaj w lodówce przez co najmniej 12 godzin – blaty wchłoną wilgoć z kremu, co nada ciastu idealną miękkość.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.
masa
1 puszka kajmaku (około 530 g)
250 g miękkiego masła
125 g orzechów włoskich