Mazurek różany z malinami
0 (0)

90 minut

średni

2

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Mazurek Różany z Malinami to nie tylko doskonały deser na wiosenne popołudnie, ale także wyraz tradycji, którym możemy delektować się wraz z najbliższymi. Jego delikatna konsystencja i wyjątkowe połączenie smaków sprawią, że stanie się on nieodłącznym elementem Waszego kulinarnego repertuaru. Gotowi na smakowitą podróż przez wiosenne smaki? Pozwólcie sobie na chwilę przyjemności.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
100g mąki tortowej z kłoskiem
70g mąki krupczatki z kłoskiem
100g masła zimnego
50g cukru pudru
30g śmietany 12%
1 żółtko
szczypta soli

Wskazówki

1.

przesiewamy

Mąkę tortową z kłoskiem przesiewamy do dużej miski.
Oznacz jako kompletne
2.

dodajemy

Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól. Składniki dokładnie mieszamy.
W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, olej i sok z cytryny.
Oznacz jako kompletne
3.

łączymy składniki

Płynne składniki łączymy trzepaczką i wlewamy do składników sypkich.
Ciasto krótko ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Oznacz jako kompletne
4.

dodajemy

Dodajemy ulubione bakalie, np. posiekane orzechy, suszone owoce i kawałeczki czekolady.
Oznacz jako kompletne
5.

przygotowujemy blaszkę

Blaszkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę
Oznacz jako kompletne
6.

pieczemy

Pieczemy do suchego patyczka przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół.
Po upieczeniu, babkę wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Oznacz jako kompletne
7.

polewa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy ze śmietanką. Babkę dekorujemy lekko wystudzoną polewą czekoladową i prażonymi płatkami migdałów. Proste ciacho na Wielkanoc gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
krupczatka z kłoskiem

To nie jest zwykła mąka, to gwiazda, która tworzy magię w twojej kuchni! Mąka krupczatka z kłoskiem to tajemniczy klucz do sukcesu w każdej kulinarni przygodzie!

składniki na maskę
80 g kwaśnej konfitury malinowej
130 g konfitury z płatków róży
130 g mascarpone
130 g białej czekolady (mazurek jest bardzo słodki)
1 łyżka soku malinowego