Mazurek różany z malinami0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
100g mąki tortowej z kłoskiem | |
70g mąki krupczatki z kłoskiem | |
100g masła zimnego | |
50g cukru pudru | |
30g śmietany 12% | |
1 żółtko | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
przesiewamy
Mąkę tortową z kłoskiem przesiewamy do dużej miski.
Oznacz jako kompletne
2.
dodajemy
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól. Składniki dokładnie mieszamy.
W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, olej i sok z cytryny.
Oznacz jako kompletne
3.
łączymy składniki
Płynne składniki łączymy trzepaczką i wlewamy do składników sypkich.
Ciasto krótko ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Oznacz jako kompletne
4.
dodajemy
Dodajemy ulubione bakalie, np. posiekane orzechy, suszone owoce i kawałeczki czekolady.
Oznacz jako kompletne
5.
przygotowujemy blaszkę
Blaszkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę
Oznacz jako kompletne
6.
pieczemy
Pieczemy do suchego patyczka przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół.
Po upieczeniu, babkę wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Oznacz jako kompletne
7.
polewa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy ze śmietanką. Babkę dekorujemy lekko wystudzoną polewą czekoladową i prażonymi płatkami migdałów.
Proste ciacho na Wielkanoc gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne