Małe chlebki do koszyczka wielkanocnego
0 (0)

120 min

średni

12

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Święta Wielkanocne to czas, gdy tradycja splata się z zapachami domowego wypieku. Wśród pisanek, baranków i bazi, w koszyczku święconym nie może zabraknąć małych, puszystych chlebków – symbolu dostatku i życia. Aby te maleństwa zachwycały smakiem i wyglądem, kluczowy jest jeden składnik: mąka żurkowa żytnia. 

Gdy poświęcony chlebek trafi na wielkanocny stół, jego smak stanie się częścią rodzinnych wspomnień. A może upieczesz kilka dodatkowych dla gości? Nic nie mówi „kocham was” tak, jak ciepłe pieczywo prosto z piekarnika

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g mąki żurkowej żytniej
170ml mleka
20g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
30g masła
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli

Wskazówki

1.

Do garnka dodać wodę, mleko, drożdże oraz cukier, zagotować.
Oznacz jako kompletne
2.

Do miski przesiać mąkę, dodać masło oraz sól. Dokładnie wymieszać.
Oznacz jako kompletne
3.

Dodać ciepłe mleko z drożdżami i wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.
Oznacz jako kompletne
4.

Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.
Oznacz jako kompletne
5.

Następnie przełożyć na blat oprószony mąką, odrywać po kawałku ciasta i uformować w kulkę. Przełożyć do wybranych foremek.
Oznacz jako kompletne
6.

Piec w 180°C, przez około 15-20 minut.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
żurkowa żytnia

Tworzenie domowego zakwasu z naszej Mąki Żurkowej jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Ten autorski zakwas sprawi, że Twój żurek stanie się niezapomnianym smakiem tradycji.