Małe chlebki do koszyczka wielkanocnego0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g mąki żurkowej żytniej | |
170ml mleka | |
20g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych | |
30g masła | |
1 łyżeczka cukru | |
1,5 łyżeczki soli |
Wskazówki
1.
Do garnka dodać wodę, mleko, drożdże oraz cukier, zagotować.
Oznacz jako kompletne
2.
Do miski przesiać mąkę, dodać masło oraz sól. Dokładnie wymieszać.
Oznacz jako kompletne
3.
Dodać ciepłe mleko z drożdżami i wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.
Oznacz jako kompletne
4.
Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.
Oznacz jako kompletne
5.
Następnie przełożyć na blat oprószony mąką, odrywać po kawałku ciasta i uformować w kulkę. Przełożyć do wybranych foremek.
Oznacz jako kompletne
6.
Piec w 180°C, przez około 15-20 minut.
Oznacz jako kompletne