Lawasz z baba ghanoush
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni bliskowschodniej, prawdopodobnie już słyszałeś o lawaszu. Ten wyjątkowy i smakowity chleb płaski to prawdziwa perełka kulinarna, która rozgrzewa serca i brzuchy na całym świecie. Lawasz jest nie tylko doskonałym towarzyszem potraw mięsnych czy wegetariańskich, ale także idealnym dodatkiem do sałatek, dipów czy aromatycznych sosów. Jego elastyczna struktura pozwala na różnorodne sposoby podania – można go zwinąć, złamać na kawałki, czy nawet użyć jako płaskiej pizzy.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
300 g mąki pszennej chlebowej
250ml wrzątku
1łyżeczka oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki soli
oda do zwilżania placków

Wskazówki

1.

pasta z bakłażana

Bakłażany kroimy w poprzek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w funkcji góra-dół przez około 40 minut. Upieczone bakłażany studzimy, następnie przekładamy do blendera. Dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz do smaku. Składniki blendujemy na gładką pastę. Wykładamy ją na talerz, polewamy oliwą i posypujemy świeżą kolendrą i ziarnami granata.
Oznacz jako kompletne
2.

lawasz

Mąkę chlebową przesiewamy do naczynia. Robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej. Wlewamy wrzątek i łączymy łyżką. Kiedy ciasto przestygnie zagniatamy ręcznie (tę czynność można wykonać również w robocie - wówczas nie trzeba czekać aż ciasto wystygnie).
Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.
Oznacz jako kompletne
3.

dzielimy na 8 równych części

Po tym czasie dzielimy je na 8 równych części i formujemy małe kulki. Każdą z nich bardzo cienko wałkujemy, aż ciasto będzie przezroczyste i smażymy z dwóch stron na suchej patelni do uzyskania zarumienionych bąbli.
Lawasze układamy na stosie. Placki zwilżamy wodą z dwóch stron (najlepiej za pomocą spryskiwacza) i przykrywamy ściereczką, aby zrobiły się elastyczne. Serwujemy je z pastą z bakłażana lub zawijamy w nie ulubione warzywa, mięso i sosy. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka

chlebowa pszenna

to właśnie ona jest tajemniczym składnikiem, który sprawia, że poranny chleb wypiekany w piekarniku domowym może konkurować z najsmaczniejszymi bochenkami piekarnianymi! Ta mąka to prawdziwy magik w kuchni, przekształcający zwykłe składniki w aromatyczny, chrupiący rarytas.

pasa bakłażanowa
około 500 g bakłażana
2 łyżki tahini
1 łyżka soku z cytryny
świeży czosnek do smaku
oliwa
sól i pieprz
pestki granata
świeża kolendra