Lawasz z baba ghanoush0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
300 g mąki pszennej chlebowej | |
250ml wrzątku | |
1łyżeczka oleju rzepakowego | |
0,5 łyżeczki soli | |
oda do zwilżania placków |
Wskazówki
1.
pasta z bakłażana
Bakłażany kroimy w poprzek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w funkcji góra-dół przez około 40 minut.
Upieczone bakłażany studzimy, następnie przekładamy do blendera. Dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz do smaku.
Składniki blendujemy na gładką pastę. Wykładamy ją na talerz, polewamy oliwą i posypujemy świeżą kolendrą i ziarnami granata.
Oznacz jako kompletne
2.
lawasz
Mąkę chlebową przesiewamy do naczynia. Robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej. Wlewamy wrzątek i łączymy łyżką. Kiedy ciasto przestygnie zagniatamy ręcznie (tę czynność można wykonać również w robocie - wówczas nie trzeba czekać aż ciasto wystygnie).
Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.
Oznacz jako kompletne
3.
dzielimy na 8 równych części
Po tym czasie dzielimy je na 8 równych części i formujemy małe kulki. Każdą z nich bardzo cienko wałkujemy, aż ciasto będzie przezroczyste i smażymy z dwóch stron na suchej patelni do uzyskania zarumienionych bąbli.
Lawasze układamy na stosie. Placki zwilżamy wodą z dwóch stron (najlepiej za pomocą spryskiwacza) i przykrywamy ściereczką, aby zrobiły się elastyczne.
Serwujemy je z pastą z bakłażana lub zawijamy w nie ulubione warzywa, mięso i sosy. Smacznego!
Oznacz jako kompletne