Krokiety żytnie z kapustą kiszoną i ziemniakami0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
300g żytnia pełnoziarnista | |
350ml mleka | |
650ml wody | |
3 jajka | |
1łyżeczka olej | |
0,5łyżeczki soli | |
0,5łyżeczki cukru |
Wskazówki
1.
W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną
kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy bulionem i obficie doprawiamy
solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy na małym ogniu do miękkości i wyparowania płynu,
często mieszając. Następnie dodajemy utłuczone ziemniaki. Dokładnie łączymy, w razie
potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Oznacz jako kompletne
2.
Składniki na naleśniki umieszczamy w dużej misce, blendujemy na gładkie i dosyć rzadkie
ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Na płaskiej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto z jednej
chochelki równomiernie rozprowadzamy na patelni i smażymy naleśnika z dwóch stron na
złoty kolor. Czynności powtarzamy aż skończy się ciasto.
Naleśniki układamy na stosie i przykrywamy ściereczką.
Oznacz jako kompletne
3.
Naleśniki smarujemy na środku farszem, tak aby pozostało kilka centymetrów pustego
brzegu. Przeciwległe brzegi naleśnika składamy do środka, tak aby nie nachodziły na siebie
i widać było farsz. Pozostałe dwa brzegi delikatnie nakładamy na farsz i całość zwijamy w
rulon. Tak przygotowane naleśniki obtaczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce
tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z dwóch stron na złoty
kolor. Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy, smacznego!
Oznacz jako kompletne