Krokiety żytnie z kapustą kiszoną i ziemniakami
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Oto  najnowsze odkrycie kulinarne, które łączy w sobie szczyptę tradycji, odrobinę humoru i mnóstwo pyszności. Oto przed Wami krokiety żytnie z kapustą kiszoną i ziemniakami – prawdziwa uczta dla podniebienia! Gotujcie z uśmiechem i bawcie się smakami – w końcu, życie to jedna wielka uczta!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
300g żytnia pełnoziarnista
350ml mleka
650ml wody
3 jajka
1łyżeczka olej
0,5łyżeczki soli
0,5łyżeczki cukru

Wskazówki

1.

W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy bulionem i obficie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy na małym ogniu do miękkości i wyparowania płynu, często mieszając. Następnie dodajemy utłuczone ziemniaki. Dokładnie łączymy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Oznacz jako kompletne
2.

Składniki na naleśniki umieszczamy w dużej misce, blendujemy na gładkie i dosyć rzadkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Na płaskiej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto z jednej chochelki równomiernie rozprowadzamy na patelni i smażymy naleśnika z dwóch stron na złoty kolor. Czynności powtarzamy aż skończy się ciasto. Naleśniki układamy na stosie i przykrywamy ściereczką.
Oznacz jako kompletne
3.

Naleśniki smarujemy na środku farszem, tak aby pozostało kilka centymetrów pustego brzegu. Przeciwległe brzegi naleśnika składamy do środka, tak aby nie nachodziły na siebie i widać było farsz. Pozostałe dwa brzegi delikatnie nakładamy na farsz i całość zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki obtaczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z dwóch stron na złoty kolor. Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy, smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
żytnia pełnoziarnista

Ta mąka to esencja ziarna żyta, zachowująca wszystkie jego dobrodziejstwa, by dostarczyć Ci wypieków o niepowtarzalnym charakterze. Piekarnicza doskonałość, która zyskuje uznanie każdego smakosza! To kwintesencja tradycji i zdrowego stylu życia, idealna sprawdzi się w Twojej kuchni.

farsz
600 g ugotowanych, tłuszczonych ziemniaków
500 g kapusty kiszonej z marchewką
1 cebula
ziele angielskie
liście laurowe
majeranek
sól
pieprz
olej rzepakowy
300 ml bulionu warzywnego
panierka
bułka tarta
2 jajka
dodatkowo
olej rzepakowy do smażenia