Leniwe knedle z truskawkami0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
220g mąki pszennej pełnoziarnistej | |
250 g chudego twarogu g chudego twarogu | |
12 sztuk średniej wielkości truskawek |
Wskazówki
1.
W misce umieszczamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, twaróg, jajko, cukier i sól. Masło do knedli i na okrasę rozpuszczamy w rondelku. Do składników na ciasto dodajemy 2 łyżki płynnego masła i zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 12 równych części, rozpłaszczamy je lub rozwałkowujemy. Na środku układamy po jednej truskawce, dokładnie sklejamy, a następnie formujemy kulkę.
Oznacz jako kompletne
2.
Leniwe knedle gotujemy w dużym garnku, w lekko osolonej wodzie, przez około 10 minut od wypłynięcia na wierzch. W czasie gotowania knedli przygotowujemy okrasę.
Podgrzewamy masło w rondelku, dodajemy cukier, bułkę tartą i cynamon. Często mieszamy, do zarumienienia bułki tartej. Knedle odcedzamy, układamy na talerzach i polewamy okrasą. Letnie danie z truskawkami gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne