Leniwe knedle z truskawkami
0 (0)

120 min

bardzo łatwy

12

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Leniwe knedle z truskawkami to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno jako deser, jak i lekki obiad. Można je podawać na ciepło, tuż po ugotowaniu, polane masłem i posypane cukrem lub cynamonem, albo na zimno, np. z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste i szybkie, co czyni je idealnym wyborem dla zabieganych osób, które pragną zjeść coś smacznego i zdrowego.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
220g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g chudego twarogu g chudego twarogu
12 sztuk średniej wielkości truskawek

Wskazówki

1.

W misce umieszczamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, twaróg, jajko, cukier i sól. Masło do knedli i na okrasę rozpuszczamy w rondelku. Do składników na ciasto dodajemy 2 łyżki płynnego masła i zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 12 równych części, rozpłaszczamy je lub rozwałkowujemy. Na środku układamy po jednej truskawce, dokładnie sklejamy, a następnie formujemy kulkę.
Oznacz jako kompletne
2.

Leniwe knedle gotujemy w dużym garnku, w lekko osolonej wodzie, przez około 10 minut od wypłynięcia na wierzch. W czasie gotowania knedli przygotowujemy okrasę.
Podgrzewamy masło w rondelku, dodajemy cukier, bułkę tartą i cynamon. Często mieszamy, do zarumienienia bułki tartej. Knedle odcedzamy, układamy na talerzach i polewamy okrasą. Letnie danie z truskawkami gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
pszenna pełnoziarnista

Mąka pszenna pełnoziarnista to jak fitnessowa rewolucja w świecie mąk! To niezawodny trener twojego piekarnika. Każde ciasto staje się superbohaterem zdrowego jedzenia, a pieczywo wyrasta z dumą, mając w sobie cały skarb natury.

okrasa
100 g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu