Klasyczne jagodzianki0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
600 g mąki luksusowej z kłoskiem | |
250ml letniego mleka | |
30g świeżych drożdży | |
100g rozpuszczonego masła | |
100g cukru | |
5 żółtek | |
1 jajko |
Wskazówki
1.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Mieszamy w misce pokruszone drożdże razem z 100 ml letniego mleka, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki luksusowej. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce
W międzyczasie mieszamy w drugiej misce pozostałe składniki. Kiedy zaczyn zacznie wyrastać, dodajemy go do miski. Mieszamy całość do momentu, aż będzie można zacząć je wyrabiać ręcznie.
Oznacz jako kompletne
2.
Gotowe, wyrobione ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury. Ogrzewamy je w ten sposób około 20 minut, aby masa podwoiła swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy jagody - możemy wymieszać je z cukrem pudrem. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, zagniatamy je ponownie, a następnie formujemy z niego 16 kulek. Z każdej porcji przygotowujemy placuszek, na środku którego umieszczamy łyżkę jagód
Oznacz jako kompletne
3.
Zawijamy brzegi ciasta, aby powstała nasza drożdżowa jagodzianka. Przekładamy gotowe bułeczki na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ustawionego na tryb "góra-dół" do momentu, aż jagodzianki staną się rumiane i wyrośnięte.
Na sam koniec przygotowujemy kruszonkę! W misce ucieramy wszystkie składniki, do chwili, aż powstanie grudkowata posypka. Bułeczki smarujemy żółtkiem, wymieszanym z łyżką zimnej wody. Następnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy ponownie do piekarnika na jeszcze kilkanaście minut.
Oznacz jako kompletne