Klasyczne jagodzianki
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Te puszyste bułeczki, wypełnione po brzegi świeżymi jagodami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ale choć to jagody przyciągają nasz wzrok i kuszą smakiem, cichym bohaterem każdej jagodzianki jest doskonałe ciasto, które sprawia, że każda bułeczka staje się wyjątkowa.

Dobre ciasto to podstawa każdej jagodzianki – musi być delikatne, puszyste, ale jednocześnie na tyle solidne, by utrzymać nadzienie wewnątrz. To właśnie ciasto sprawia, że każda jagodzianka jest miękka i rozpływa się w ustach, zachowując świeżość na długo.

Przygotowując jagodzianki w domu, pamiętajmy o odpowiednim wyrabianiu i wyrastaniu ciasta – to klucz do sukcesu. Smacznego!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
600 g mąki luksusowej z kłoskiem
250ml letniego mleka
30g świeżych drożdży
100g rozpuszczonego masła
100g cukru
5 żółtek
1 jajko

Wskazówki

1.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Mieszamy w misce pokruszone drożdże razem z 100 ml letniego mleka, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki luksusowej. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce
W międzyczasie mieszamy w drugiej misce pozostałe składniki. Kiedy zaczyn zacznie wyrastać, dodajemy go do miski. Mieszamy całość do momentu, aż będzie można zacząć je wyrabiać ręcznie.
Oznacz jako kompletne
2.

Gotowe, wyrobione ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury. Ogrzewamy je w ten sposób około 20 minut, aby masa podwoiła swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy jagody - możemy wymieszać je z cukrem pudrem. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, zagniatamy je ponownie, a następnie formujemy z niego 16 kulek. Z każdej porcji przygotowujemy placuszek, na środku którego umieszczamy łyżkę jagód
Oznacz jako kompletne
3.

Zawijamy brzegi ciasta, aby powstała nasza drożdżowa jagodzianka. Przekładamy gotowe bułeczki na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ustawionego na tryb "góra-dół" do momentu, aż jagodzianki staną się rumiane i wyrośnięte.
Na sam koniec przygotowujemy kruszonkę! W misce ucieramy wszystkie składniki, do chwili, aż powstanie grudkowata posypka. Bułeczki smarujemy żółtkiem, wymieszanym z łyżką zimnej wody. Następnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy ponownie do piekarnika na jeszcze kilkanaście minut.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
luksusowa z kłoskiem

W kuchni to prawdziwy celebryta – zawsze gotowa na wielkie występy w cieście. Z tą mąką, Twoje wypieki staną się dziełami sztuki. Luksusowa mąka typu 550 – bo czasem nawet mąka ma swoje pięć minut.

kruszonka
100 g mąki luksusowej z kłoskiem
50 g cukru
50 g zimnego mleka
nadzienie
400g jagód