Karnawałowe castagnole0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
300g mąki luksusowej z kłoskiem | |
3 jajka | |
15g proszku do pieczenia | |
100g cukru | |
200g sera ricotta lub twarogu, | |
skórka z cytryny i pomarańczy, | |
30g masła | |
szczypta soli | |
łyżka likieru |
Wskazówki
1.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy skórkę z cytryny oraz pomarańczy, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy ricottę lub twaróg (można przecisnąć przez sitko).
Oznacz jako kompletne
2.
Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dolewamy odrobinę likieru, dzięki czemu nasze pączki nie wchłoną dużo oleju, podczas smażenia. Dokładnie mieszamy, dodając rozpuszczone masło.
Do garnka wlewamy olej. Na łyżkę nabieramy ciasto, przy pomocy drugiej wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania brązowego koloru (jak tradycyjne pączki).
Oznacz jako kompletne
3.
Osuszamy na ręczniki papierowym.
Do talerza wsypujemy cukier i obtaczamy nasze włoskie pączki.
Oznacz jako kompletne