Karnawałowe castagnole
0 (0)

30 min

bardzo łatwy

40

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Już czujecie ten karnawałowy klimat? Bal maski, muzyka, a przede wszystkim pyszne słodkości! A co powiecie na tradycyjne włoskie castagnole? Te małe, puszyste kuleczki smażone na głębokim tłuszczu to prawdziwa uczta dla podniebienia.Oczywiście, kluczem do sukcesu jest odpowiednia mąka! Luksusowa z kłoskiem, to gwarancja najwyższej jakości. Jest idealna do wyrobienia delikatnego i puszystego ciasta, które podczas smażenia pięknie się rumieni.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
300g mąki luksusowej z kłoskiem
3 jajka
15g proszku do pieczenia
100g cukru
200g sera ricotta lub twarogu,
skórka z cytryny i pomarańczy,
30g masła
szczypta soli
łyżka likieru

Wskazówki

1.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy skórkę z cytryny oraz pomarańczy, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy ricottę lub twaróg (można przecisnąć przez sitko).
Oznacz jako kompletne
2.

Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dolewamy odrobinę likieru, dzięki czemu nasze pączki nie wchłoną dużo oleju, podczas smażenia. Dokładnie mieszamy, dodając rozpuszczone masło.
Do garnka wlewamy olej. Na łyżkę nabieramy ciasto, przy pomocy drugiej wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania brązowego koloru (jak tradycyjne pączki).
Oznacz jako kompletne
3.

Osuszamy na ręczniki papierowym.
Do talerza wsypujemy cukier i obtaczamy nasze włoskie pączki.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
luksusowa z kłoskiem

W kuchni to prawdziwy celebryta – zawsze gotowa na wielkie występy w cieście. Z tą mąką, Twoje wypieki staną się dziełami sztuki. Luksusowa mąka typu 550 – bo czasem nawet mąka ma swoje pięć minut.

do smażenia
olej