Jesienna pizza z sosem dyniowym, figami i kozim serem0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
350g mąki na pizzę włoską | |
220ml ciepłej wody | |
15g świeżych drożdży | |
1łyżka cukru | |
1czubata łyżka soli | |
1łyżka oliwy |
Wskazówki
1.
Dynię kroimy na plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na pół szalotki, ząbki czosnku w łupinie i rozmaryn. Warzywa polewamy łyżką oliwy i pieczemy do miękkości przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w funkcji góra-dół.
Wystudzony miąższ dyni, szalotki, czosnek bez łupin, rozmaryn, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę umieszczamy w siekaczu. Doprawiamy solą, ostrą papryką i cynamonem. Miksujemy na gładką pastę.
Oznacz jako kompletne
2.
W miseczce rozkruszamy drożdże i rozcieramy je z cukrem. W dużej misce łączymy mąkę na pizzę włoską z solą. Wlewamy rozczyn drożdżowy, ciepłą wodę i oliwę. Składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kulę. Każdą z nich rozciągamy na bardzo cienki blat i smarujemy pastą dyniową, pozostawiając pusty rant.
Oznacz jako kompletne
3.
Następnie wykładamy kawałki koziego sera, plasterki fig i świeży rozmaryn. Pizzę skrapiamy oliwą i na lekko podsypanej mąką blasze wstawiamy do rozgrzanego do maksimum piekarnika z termoobiegiem.
Pieczemy do zarumienienia brzegów przez około 7 minut. Przed podaniem pizzę polewamy miodem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne