Jesienna pizza z sosem dyniowym, figami i kozim serem
0 (0)

120 minut

średni

2

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Jesień to czas, gdy natura serwuje nam swoje najsmaczniejsze skarby, a co powiecie na to, by przenieść tę obfitość na kulinarną mapę? Oto nasza propozycja na jesienne rarytasy – pizza z sosem dyniowym, figami i kozim serem! To prawdziwe połączenie smaków, które rozbudzi wasze kubki smakowe i wprowadzi jesień do waszej kuchni w niezwykle kreatywny sposób

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
350g mąki na pizzę włoską
220ml ciepłej wody
15g świeżych drożdży
1łyżka cukru
1czubata łyżka soli
1łyżka oliwy

Wskazówki

1.

Dynię kroimy na plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na pół szalotki, ząbki czosnku w łupinie i rozmaryn. Warzywa polewamy łyżką oliwy i pieczemy do miękkości przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w funkcji góra-dół.
Wystudzony miąższ dyni, szalotki, czosnek bez łupin, rozmaryn, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę umieszczamy w siekaczu. Doprawiamy solą, ostrą papryką i cynamonem. Miksujemy na gładką pastę.
Oznacz jako kompletne
2.

W miseczce rozkruszamy drożdże i rozcieramy je z cukrem. W dużej misce łączymy mąkę na pizzę włoską z solą. Wlewamy rozczyn drożdżowy, ciepłą wodę i oliwę. Składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kulę. Każdą z nich rozciągamy na bardzo cienki blat i smarujemy pastą dyniową, pozostawiając pusty rant.
Oznacz jako kompletne
3.

Następnie wykładamy kawałki koziego sera, plasterki fig i świeży rozmaryn. Pizzę skrapiamy oliwą i na lekko podsypanej mąką blasze wstawiamy do rozgrzanego do maksimum piekarnika z termoobiegiem.
Pieczemy do zarumienienia brzegów przez około 7 minut. Przed podaniem pizzę polewamy miodem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
na pizzę włoską

Sprawdź, jakie cuda zdziała mąka na pizzę włoską. Odkryj tajemnicę doskonałej pizzy włoskiej z naszą specjalną mąką dedykowaną do tego kulinarnego arcydzieła!

składniki na sos
650 g dyni hokkaido w całości
2 szalotki
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
gałązka świeżego rozmarynu
sól
cynamon
ostra papryka
dodatki
200 g koziego sera w roladzie
3 dojrzałe figi
2 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu