Halloweenowe kruche ciastka – duszki z dżemem porzeczkowym i lukrem cytrynowym0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
250g mąki orkiszowej jasnej | |
120g schłodzonego masła | |
1 żółtko | |
50g cukru pudru | |
szczypta soli | |
230g gęstego dżemu porzeczkowego |
Wskazówki
1.
składniki mieszamy
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier puder i szczyptę soli. Robimy wgłębienie w mące i umieszczamy w nim posiekane masło i oddzielone żółtko. Energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
Oznacz jako kompletne
2.
rozgrzewamy piekarnik
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni w funkcji góra - dół. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy parzystą liczbę duszków. W połowie ciasteczek wycinamy oczy i buzie, najwygodniej zrobić to okrągłą końcówką od rękawa cukierniczego.
Pełne ciasteczka pieczemy przez 12 minut, a wycięte przez 10 minut. Studzimy je na kratce.
Oznacz jako kompletne
3.
lukier
W miseczce łączymy cukier puder z sokiem z cytryny na lukier. Wycięte ciasteczka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka i odkładamy do zastygnięcia. Na środek całych ciasteczek wykładamy dżem, tak aby brzegi pozostały puste. Przykrywamy wyciętym buźkami i lekko dociskamy.
Straaaaszne ciasteczka na Halloween gotowe, smacznego!
Oznacz jako kompletne