Halloweenowe kruche ciastka – duszki z dżemem porzeczkowym i lukrem cytrynowym
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

W magicznej przestrzeni kuchennej przygotujemy coś wyjątkowego – Halloweenowe kruche ciastka w kształcie uroczych duszków! Przepis na te przyjemności jest równie prosty, co szalony, idealny na wieczór pełen mrocznych niespodzianek.

Duszki z dżemem porzeczkowym skrywają w sobie tajemnicę intensywnego smaku, który uwalnia się w każdym kęsie. Lukier cytrynowy dodaje im wyjątkowego charakteru, balansując słodycz z lekką kwasowością.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250g mąki orkiszowej jasnej
120g schłodzonego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
szczypta soli
230g gęstego dżemu porzeczkowego

Wskazówki

1.

składniki mieszamy

Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy cukier puder i szczyptę soli. Robimy wgłębienie w mące i umieszczamy w nim posiekane masło i oddzielone żółtko. Energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
Oznacz jako kompletne
2.

rozgrzewamy piekarnik

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni w funkcji góra - dół. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy parzystą liczbę duszków. W połowie ciasteczek wycinamy oczy i buzie, najwygodniej zrobić to okrągłą końcówką od rękawa cukierniczego.
Pełne ciasteczka pieczemy przez 12 minut, a wycięte przez 10 minut. Studzimy je na kratce.
Oznacz jako kompletne
3.

lukier

W miseczce łączymy cukier puder z sokiem z cytryny na lukier. Wycięte ciasteczka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka i odkładamy do zastygnięcia. Na środek całych ciasteczek wykładamy dżem, tak aby brzegi pozostały puste. Przykrywamy wyciętym buźkami i lekko dociskamy. Straaaaszne ciasteczka na Halloween gotowe, smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
orkiszowa jasna

Mąka typu 630 to jak „Mistrz Gry” w świecie pieczenia. Gotuj, piecz i baw się razem z nią – to twój partner w mącznych eskapadach!

składniki na lukier
80g cukru pudru
sok z połowy cytryny