Halloweenowe ciastka matcha – czarownice z białą czekoladą i liofilizowaną maliną0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
200g mąki orkiszowej jasnej | |
200g miękkiego masła | |
70g cukru pudru | |
1 jajko | |
10g herbaty matcha w proszku | |
starta skórka z połowy cytryny | |
1łyżka soku z cytryny |
Wskazówki
1.
łączymy składniki
Mąkę łączymy w misce z herbatą matcha w proszku.
Następnie ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z matchą, skórkę i sok z cytryny.
Oznacz jako kompletne
2.
zagniatamy ciasto
Mieszamy, a następnie zagniatamy na elastyczne, zielone ciasto.
Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto umieszczamy na co najmniej pół godziny w lodówce.
Oznacz jako kompletne
3.
piekarnik rozgrzewamy
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni w funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy ciastka.
Układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 12 minut.
Oznacz jako kompletne
4.
dekorujemy
Upieczone ciastka studzimy na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i dekorujemy nią ciastka. Posypujemy liofilizowaną maliną.
Straaaasznie dobre ciastka gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne