Halloweenowe Cake Pops0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
80g mąki tortowej z kłoskiem | |
4sztuk jajek | |
100g cukru | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Jak białka będą gotowe, dodawaj stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy cukier całkowicie się roztopi, dodawaj stopniowo po 1 żółtku. Do uzyskanej masy dodawaj stopniowo mąkę, mieszając delikatnie trzepaczką albo szpatuła, do połączenia składników. Wylej ciasto do formy. Piecz w 180' do suchego patyczka.
Zaraz po upieczeniu wyciągnij ciasto i porwij je na mniejsze kawałki, aby potem można było je swobodnie formować w kulki. Jeśli czujesz, że ciasto jest za suche, dodaj łyżkę smietanki 30 i dobrze wymieszaj. Do środka możesz również dodać łyżkę lub 2 dżemu np. z czarnej porzeczki, ważne aby był on zwięzły, bez dużej ilości "galaretki dżemowej". Uformuj kulki i nadziej na słomkę lub patyczek na lody. Wstaw do lodówki na godzinę, aby ciasto dobrze się związało.
Oznacz jako kompletne
2.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj 50 ml śmietanki. Polej uformowane kulki czekoladą. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby czekolada zastygła.
Aby uzyskać efekt pajęczyny, rozgrzej nad ogniem, lub na gorącej patelni pianki, a następnie odzielaj roztopione części, abby zaczęła się tworzyć pajęczynka. Szybko pokryj nią gotowe kuleczki.
Oznacz jako kompletne