Gofry szpinakowe z tapenadą0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny | |
300ml mleka | |
2 jajka | |
100g świeżego szpinaku | |
50ml oliwy | |
1 płaska łyżeczka cukru pudru lub erytrolu | |
1 płaska łyżeczka soli |
Wskazówki
1.
ciasto
Szpinak z oliwą miksujemy na gładko. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia umieszczamy w dużej misce i dodajemy mleko, zmiksowany szpinak, żółtka i cukier puder. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka przekładamy porcjami do zielonej masy i delikatnie łączymy.
Oznacz jako kompletne
2.
pieczenie
Gofrownicę o wysokiej mocy lekko natłuszczamy i rozgrzewamy. Ciasto szpinakowe wylewamy chochlą i pieczemy do zarumienienia.
Gofry studzimy na kratce.
Oznacz jako kompletne
3.
tapenada
W siekaczu umieszczamy odsączone czarne oliwki, kapary, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy na pastę.
Oznacz jako kompletne
4.
podanie
Gofry serwujemy z przygotowaną tapenadą z oliwek, pomidorkami koktajlowymi, liśćmi szpinaku lub bazylii, tartym parmezanem i kremem balsamicznym. Wytrawne gofry gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne