Gofry szpinakowe z tapenadą
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Gotowi na gofra-szał? Przedstawiamy Wam niezwykłą, zdrową i zaskakującą kombinację smaków – gofry szpinakowe z tapenadą! To wyjątkowe danie, które połączyło smakową awangardę z klasycznym przysmakiem w niesamowicie pyszną całość. Spróbujcie tego ciekawego dania i delektujcie się smakiem, który pobudzi Wasze kubki smakowe do szaleństwa. Jesteśmy pewni, że gofry szpinakowe z tapenadą staną się Waszym ulubionym przepisem na niezapomniane chwile kulinarne!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny
300ml mleka
2 jajka
100g świeżego szpinaku
50ml oliwy
1 płaska łyżeczka cukru pudru lub erytrolu
1 płaska łyżeczka soli

Wskazówki

1.

ciasto

Szpinak z oliwą miksujemy na gładko. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia umieszczamy w dużej misce i dodajemy mleko, zmiksowany szpinak, żółtka i cukier puder. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka przekładamy porcjami do zielonej masy i delikatnie łączymy.
Oznacz jako kompletne
2.

pieczenie

Gofrownicę o wysokiej mocy lekko natłuszczamy i rozgrzewamy. Ciasto szpinakowe wylewamy chochlą i pieczemy do zarumienienia.
Gofry studzimy na kratce.
Oznacz jako kompletne
3.

tapenada

W siekaczu umieszczamy odsączone czarne oliwki, kapary, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy na pastę.
Oznacz jako kompletne
4.

podanie

Gofry serwujemy z przygotowaną tapenadą z oliwek, pomidorkami koktajlowymi, liśćmi szpinaku lub bazylii, tartym parmezanem i kremem balsamicznym. Wytrawne gofry gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
orkiszowa pełnoziarnista

To mąka, która nie ma zamiaru ukrywać swojego pełnego ziarna uroku – teraz Twoja kuchnia może w pełni rozkwitnąć! Orkisz pełnoziarnisty jest jak fitness dla Twoich wypieków.

tapenada
150g odsączonych czarnych oliwek
60g odsączonych kaparów
30 ml oliwy
czosnek
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
dodatki
pomidory koktajlowe
tarty parmezan
liście szpinaku lub bazylii
krem balsamiczny