Gdańska babka piaskowa5 (1)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
160g mąki gdańskiej Gdańskie Młyny | |
190g mąki ziemniaczanej | |
220g cukru | |
4 jajka | |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
200g masła |
Wskazówki
1.
ciasto
Białka ubić, następnie dodać cukier, żółtka oraz roztopiony tłuszcz. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Całość należy miksować do połączenia się wszystkich składników.
Oznacz jako kompletne
2.
forma
Formę wysmaruj masłem lub margaryną i wsyp bułkę tartą.
Oznacz jako kompletne
3.
pieczenie
Nagrzej piekarnik do 180 C i piecz przez około 40 minut.
Pamiętaj, by wyciągnąć babkę z formy od razu po upieczeniu.
Smacznego!
Oznacz jako kompletne