Gdańska babka piaskowa
5 (1)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]

Czy wiecie, że czasem najbardziej pyszne przepisy kryją się tuż przed naszymi oczami? Na opakowaniu mąki gdańskiej z kłoskiem widnieje przepis na babkę piaskową.

Ta babka piaskowa to arcydzieło, a przepis dopracowany po mistrzowsku! Sprawia, że każdy kęs smakuje jak widna do nieba.

I co najważniejsze z tej mąki – wychodzą niebiańskie wypieki! Prosty przepis, ale jakie wrażenia smakowe! Babka jest tak miękka i puszysta, jak koc na zimowe wieczory.

Spróbujcie tego przepisu, a poczujecie, jak smakowe granice rozszerzają się w niesamowity sposób!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
160g mąki gdańskiej Gdańskie Młyny
190g mąki ziemniaczanej
220g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła

Wskazówki

1.

ciasto

Białka ubić, następnie dodać cukier, żółtka oraz roztopiony tłuszcz. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość należy miksować do połączenia się wszystkich składników.
Oznacz jako kompletne
2.

forma

Formę wysmaruj masłem lub margaryną i wsyp bułkę tartą.
Oznacz jako kompletne
3.

pieczenie

Nagrzej piekarnik do 180 C i piecz przez około 40 minut. Pamiętaj, by wyciągnąć babkę z formy od razu po upieczeniu. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.
dodatkowo
bułka tarta
owoce