Włoska foccacia0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
1kg mąki pszennej chlebowej | |
15g soli | |
20g cukier | |
15g drożdży | |
100ml oliwy | |
600ml wody |
Wskazówki
1.
połącz składniki
Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolite, kleiste ciasto.
Oznacz jako kompletne
2.
umieść ciasto w misce
Umieść ciasto w misce i obficie wysmaruj je oliwą z oliwek.
Przykryj miskę i umieść ją w lodówce na jedną dobę. To pozwoli ciastu odpowiednio wyrobić się i rozwinąć smak.
Oznacz jako kompletne
3.
przelej je na blachę
Po wyjęciu ciasta z lodówki, przelej je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni.
Oznacz jako kompletne
4.
czas na dodatki
Teraz przyjdzie czas na kreatywność! Ugniataj ciasto palem, tworząc dołeczki co dwa centymetry. W te dołeczki możesz wcisnąć oliwki lub dowolne ulubione dodatki, na przykład pomidory suszone w oliwie. Przed pieczeniem możesz ozdobić foccacię plastrami pomidora, szczypiorem, cebulą lub innymi ulubionymi składnikami.
Ponownie odstaw ciasto na godzinę, aby mogło jeszcze lepiej podrosnąć.
Oznacz jako kompletne
5.
rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210°C i piecz foccacię przez około 30-35 minut, aż stanie się pięknie zrumieniona i chrupiąca.
Oznacz jako kompletne